Snart ljust vid Gässlingen

Hässleholm För några dagar sedan hölls det första mötet för att planera det praktiska igångsättandet av arbetet.
Hässleholm • Publicerad 16 juni 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Projektledaren Sven-Erik Henriksson hoppas att arbetet ska vara klart innan höstmörkret kommer. Foto: Stefan Sandström
Projektledaren Sven-Erik Henriksson hoppas att arbetet ska vara klart innan höstmörkret kommer. Foto: Stefan Sandström

För några dagar sedan hölls det första mötet för att planera det praktiska igångsättandet av arbetet.–Så fort vi har fått beslutet signerat kan vi gå till banken och ordna ett byggnadskreditiv så att vi kan betala våra fakturor, sedan drar vi i gång, berättar projektledaren Sven-Erik Henriksson, också sekreterare i Vittsjö Turistförening.

Alla utgifter redovisas till Leader och bidrag betalas ut efter hand. Förhoppningsvis går det jämnt upp.Det har varit en lång väntan på besked för de engagerade föreningarna sedan projektplanen skrevs och ansökan gjordes. Från början var Vittsjö GIK, Lions i Vittsjö-Bjärnum, Vittsjö Orienteringsklubb och Wittsjö hembygdsförening med, förutom turistföreningen. Nu är det GIK och Turistföreningen som ska genomföra projektet. I styrgruppen sitter dock fortfarande Bo Sigeback från Lions, tillsammans med s-politikern Lena Wallentheim som utsetts av Leader Ph.

Första investeringen blir nu en del maskiner och redskap som behövs för arbetet.Tanken är sedan att uppförandet av belysning vid dammen Gässlingen ska sättas igång snarast för att bli klart innan höstmörkret kommer.–En undersökning visade att den här mörka gång- och cykelvägen var det område där Vittsjöborna kände störst otrygghet, förklarar Sven-Erik Henriksson.

Åtta ljuspunkter ska sättas upp på en sträcka av 400 meter, från sista lyktan vid Gåsadammen och ända bort till järnvägsövergången mot Vittsjö camping där den asfalterade stigen tar slut.Fem olika vandringsleder i bygden ska ställas i ordning med informationsskyltar, kartor och parkbänkar och en enkel informationssida för turistmål i Vittsjötrakten ska byggas upp under Vittsjö campings hemsida.

Dessutom planeras alltså en satsning vid idrottsplatsen, något som eventuellt kan påverkas av framgångarna för Vittsjö-damerna.–Nu har diskussioner om en större plan satt igång, men vi hoppas att vi kan harmonisera båda projekten i så fall, säger Sven-Erik Henriksson.Ett nytt möte ska hållas i början på juli.Syftet med hela projektet är att i möjligaste mån återskapa en del av miljön i den tidigare livliga turistorten Vittsjö med sevärdheter och attraktioner. Idag är många sevärdheter svåra att hitta och vandringsleder har försvunnit liksom parkbänkar och liknande. Ett mål är också att skapa fler arbetstillfällen.

I ett senare skede finns planer på ytterligare ett projekt och en bidragsansökan, till en vandringsled mellan Vittsjö och Emmaljunga och eventuellt att förse scenen vid Gåsadammen med tak alternativt bygga en ny scen vid Sjöstugan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.