Gratis festival väntas dra tusentals

Skåne/Kristianstad Förra året drog festivalen cirka 2 000 deltagare.
Publicerad 17 juni 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Förra året drog festivalen cirka 2 000 deltagare. Med tanke på att det i vanliga fall bor 163 människor i den lilla byn enligt senaste räkningen så skulle man kunna tänka sig att det skulle knorras en del bland byborna. Men så har det inte varit.– Tvärtom. Vi har fått jättebra respons och många av byborna hjälper oss med festivalen, säger Elsa Hernbrandt och berättar om den gången när ett elverk plötsligt slutade fungera en kväll. – Då ringde vi ett samtal och vips så var det en här som hjälpte oss att fixa det på en gång, säger hon.

De två huvudarrangörerna är Elsa Hernbrandt och Niklas Blomdahl. De träffades på en nyårsfest för några år sedan. Trots att de kommer från samma by så kände de inte varandra.– Niklas är lite äldre än jag så han har alltid varit den läskiga storebrodern, skrattar Elsa och tillägger att nu är de i det närmaste oskiljaktiga.Tanken på festivalen föddes genom deras gemensamma musikintresse. Första året så bjöd de in sina vänner. Ett femtiotal dök upp och lyssnade på tre band. Det har hänt mycket med tanke på att festivalen drog 2 000 personer förra året.– Vi kan ju aldrig veta hur många som dyker upp eftersom vi inte säljer biljetter, säger Elsa.

Det är mycket ideella krafter som ligger bakom festivalen. Elsa och Niklas får hjälp av släkt och vänner. Det är ett aktivt ställningstagande att festivalen ska vara gratis.– Det blir en helt annan stämning när alla kan delta. Dessutom är det roligare att bjuda folk än att få dem att betala, säger Elsa.Totalt är det 27 band som spelar på årets festival. Det stora dragplåstret är kristianstadssonen Calle Kristiansson som kom tvåa i Idol 2009. Men festivalen innehåller också poeter och filmvisningar. Norra Skåne träffar arrangörerna dagen innan festivalen drar i gång och det är fortfarande mycket kvar att göra.– Men det är konstigt. Man glömmer allt jobbigt till nästa år och kommer bara ihåg det roliga, säger Elsa och springer iväg för att börja dekorera grinden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.