En explosion av äkta spelglädje

Osby Ännu märks inga premiärnerver i den lummiga grönskan bakom Lönsboda bygdegård.
Osby • Publicerad 19 juni 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Lönsboda 2011-06-19. Repetition på Lönsboda bygdegård av Eld i berget av Artur Stridh. Tommy Bengtsson.
Lönsboda 2011-06-19. Repetition på Lönsboda bygdegård av Eld i berget av Artur Stridh. Tommy Bengtsson.

Ännu märks inga premiärnerver i den lummiga grönskan bakom Lönsboda bygdegård. Men det är å andra sidan inte första gången som gänget i Kuppmakarna står på teaterscenen.Tio dagar återstår till premiären av årets sommarteater vars manus Artur Strid står bakom. Precis intill en schersminbuske står manusförfattaren och blickar ut över skådespelarna som kör scen efter scen mellan regnskurarna.

Artur Strid är mycket nöjd med det han hittills sett och berättar att historien utspelar sig i Gylsboda år 1939. Det handlar om livet i den lilla byn som dominerades av stenbrytning. Människoöden flätas samman på en liten plats i den värld som snart skulle skakas av ett världskrig.–Eld i berget handlar inte bara om att spränga sten, berättar Artur Strid. På den tiden brann det i samhällskroppen också.Han förklarar att bönderna inte alltid var så glada åt stenbrytningen eftersom den slukade mycket billig arbetskraft. Dessutom kom duktigt sprängarfolk från andra delar av landet vilket gjorde att det uppstod kulturkrockar mellan den bofasta befolkningen och de som kom utifrån.Föreställningen har premiär den 29 juni och sammanlagt blir det tio föreställningar.

Agnetha Larsson står för regin och hon berömmer skådespelarnas energi. De har trots allt både jobb och familj utanför scenen.Men det verkar inte bekymra skådisarna nämnvärt. De skrattar, byter om, agerar och när en scen inte funkar börjar de om igen.Just nu går det att ändra och fixa till, men efter midsommar måste rollerna "sitta som berget".

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.