Fåglar i mataffär kan sprida sjukdomar

Hässleholm Många butiker drabbas av att fåglar just under sommaren.
Hässleholm • Publicerad 21 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Många butiker drabbas av att fåglar just under sommaren. De ska inte vara i lokaler där det finns livsmedel på grund av risken för smitta. Särskilt oförpackade livsmedel måste skyddas då fåglar kan sprida avföring. Men en kund som ända sedan december sett en fågel inne på matbutiken Willys är Mathias Johansson. Han har vid flera tillfällen efter det sett djuret flyga omkring i butiken och sitta på frukten. Senast för ett par veckor sedan kontaktade Mathias Johansson personalen i butiken som lovat att man ska ta bort fågeln. Anledningen till att han reagerade starkt var risken för att fågeln kan bära med sig smitta som kan spridas bland livsmedlen.– Jag vill inte ha fågelbajs eller fågelbett på varorna. De säger att de ska göra något åt det men än är fågeln kvar, säger Mathias Johansson.

Men det är fler som uppmärksammat problemet. Miljökontoret fick ett anonymt klagomål om fåglar inne på Willys redan i januari. Malin Gunnarsson Lodin arbetar som livsmedelsinspektör vid miljökontoret i Hässleholms kommun och har varit i kontakt med Willys angående detta problem.– Vi kontaktade Willys redan efter första klagomålet och fick beskedet att butiken anlitat ett företag som skulle ta bort fågeln, säger Malin Gunnarsson Lodin.

Johan Svensson som är butikschef på Willys hemma i Hässleholm tar problemet på största allvar.– Vi jobbar hela tiden med livsmedelssäkerhet. Det är aldrig roligt när det kommer in en fågel i butiken. Vi gör vad vi kan och rensar frukten extra noga innan öppning. Men man kan inte fånga en fågel med hov i en såhär stor lokal, säger Johan Svensson.Bland annat har man försökt lura ut fågeln efter stängning genom att släcka ner butiken och locka ut den mot ljuset. Men eftersom problemet kvarstår har butiken bland annat anlitat Anticimex som jobbar på att få bort fågeln.– Vi ska kontrollera detta och föra en diskussion med butiken. Man måste få bort eventuella fåglar och rengöra. Vi vill att man säkrar livsmedlen och exempelvis lägger över skydd på natten. Butiken måste kontakta experter som kan ta bort skadedjur. Kommer de inte tillrätta med problemet måste vi fortsätta diskussionen, säger Malin Gunnarsson Lodin.

Johan Svensson hoppas att problemet ska lösas med hjälp från experterna på Anticimex. Och samtidigt vill han påpeka att problemet drabbar många livsmedelsbutiker.– Detta är ett problem för alla butiker och vi är inte de enda. Vi måste ju öppna lagerportarna under leverans och kunderna måste ju komma in genom dörrarna, säger Johan Svensson.

I förebyggande syfte kan butikerna vara noga med att stänga dörrar och portar som oftare står öppna under sommaren. Det kan också vara bra att använda insektsnät för att stänga fåglar ute.– Detta är tyvärr ett problem för många livsmedelsbutiker. Det är inte bara Willys som råkat ut för detta. Men det är upp till butikerna att vidta åtgärder, säger livsmedelsinspektör Malin Gunnarsson Lodin.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.