Tvååring tog sig loss på motorvägen

Hässleholm Men hon är inte vidare nöjd med hur de fungerar som säkerhet för sin tvååriga dotter Klara Brorsson Klüft ute i trafiken.
Hässleholm • Publicerad 21 juni 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Men hon är inte vidare nöjd med hur de fungerar som säkerhet för sin tvååriga dotter Klara Brorsson Klüft ute i trafiken. Eftersom deras bil har airbag i passagerarsätet bredvid föraren sitter lilla Klara i baksätet.

I vintras fick mamma Stina en chock när hon såg att Klara stod upp på sätet i bilen, samtidigt som Stina körde ute på motorvägen.– Man får ju panik. Det är inget drömläge när man inte kan köra åt sidan. Hon berättar att det här har skett upprepade gånger, ofta på motorvägen.– Det räcker att jag ska köra henne till dagis så tar hon sig ur.

Hon förstår inte hur stolen är tillverkad. – Detta inbjuder till att ta sig loss. Den röda knappen sitter vid bäckenet. Som en leksak. Det ska ju krävas annan teknik så att inte ett så litet barn kan ta sig loss. För att åtminstone tillfälligt lösa problemet tejpar hon över den röda knappen med tejp. Ibland fungerar det menar hon och säger att hon hellre tejpar området kring knappen riktigt hårt för att i stället skära loss tejpen vid en eventuell olycka.

Hon har hört från vänner att de också haft samma problem. – Jag tror ju inte att hon är jätteunik, säger hon och pekar på Klara. Stina Brorsson har varit i kontakt med tillverkaren Brio men är inte nöjd med beskedet hon fick. – Brio sa att det var beklagligt men gratulerade mig att jag hade ett duktigt barn, säger hon och är besviken på att de inte lovade att rätta till problemet.

– De bör se över hur omfattande problematiken är. De borde vara intresserade av det, säger hon besviket. – När till exempel Ikea har problem så återkallas varor men inte när det gäller barns säkerhet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.