Vårdcentralerna satsar på äldre

Hässleholm Vårdcentralerna i Markaryd och Strömsnäsbruk har startat ett arbete för tidig upptäckt av demens.
Hässleholm • Publicerad 21 juni 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Vårdcentralerna i Markaryd och Strömsnäsbruk har startat ett arbete för tidig upptäckt av demens. Samtidigt utökar de möjligheten till hembesök för personer som har svårt att ta sig till vårdcentralen. – Vi gör en tydlig satsning på de äldre i kommunen, säger Åke Andersen, verksamhetschef för vårdcentralerna Markaryd och Strömsnäsbruk.

En bättre vård till de mest sjuka äldre är ett uttalat mål från regeringen och ett prioriterat område i de flesta landsting – även Landstinget Kronoberg. Vårdcentralerna Markaryd och Strömsnäsbruk har som ett led i detta startat ett projekt för tidig upptäckt av demens, i samarbete med kommunen. – Tanken är att vi ska få en bättre och säkrare vårdkedja där rätt kompetens gör rätt saker i rätt tid. Detta är särskilt viktigt när två organisationer – vårdcentralen och kommunen – delar på ansvaret och insatserna, säger Åke Andersen.

Landstingets och kommunens personal kommer att samarbeta i team. Kommunens demenssjuksköterska kommer in tidigt i processen, och kan redan från början planera uppföljande stöd.

Läkare från vårdcentralen ansvarar för att hålla ihop utredningen och kommunicera vilka insatser som planeras till hela teamet. Sannolikt behövs fördjupande utbildningar i demens, bland annat för hemtjänstpersonalen.– Det här kommer att innebära en stor vinst för både patienterna och oss, säger Elisabeth Malmehag, demenssjuksköterska i Markaryds kommun.– Vi på kommunen kommer att få bättre möjligheter att tillföra vår kompetens och kunna sprida kunskap till alla som utreds för demens. Dessutom tror jag att det är en stor fördel att vi får lära känna läkarna bättre.Vårdcentralerna i Markaryd och Strömsnäsbruk har också börjat planera in avsatta tider för hembesök i läkarnas schema.– Vi har alltid gjort hembesök vid behov, men nu bygger vi in ett utrymme för dem i våra fasta schemastrukturer. De äldre är en tydlig målgrupp, säger Åke Andersen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.