Överklagar grottbeslutet

Hässleholm Det var den 19 maj som landsbygdsprogrammet Leader pH avslog föreningens begäran om bidrag till en nödutgång till Tykarpsgrottan som ju är en av Skånes och Hässleholms kommuns största turistattraktioner.
Hässleholm • Publicerad 22 juni 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Det blir inget bidrag till Grotte-rock i Ignaberga. Foto: Arkiv
Det blir inget bidrag till Grotte-rock i Ignaberga. Foto: Arkiv

Det var den 19 maj som landsbygdsprogrammet Leader pH avslog föreningens begäran om bidrag till en nödutgång till Tykarpsgrottan som ju är en av Skånes och Hässleholms kommuns största turistattraktioner.

Föreningen som har sin verksamhet förlagd till kulturområdet Ignaberga i Hässleholms kommun har ansökt om leadermedel för att kunna bevara och utveckla, levandegöra och marknadsföra sin verksamhet tillsammans med ideell, offentlig och privat sektor där Tykarpsgrottan har en central funktion. Föreningen har ett 60-tal medlemmar. Föreningen anser att den ansökan som lämnats in om leadermedel bygger på gemensam strategi för bygdens utveckling och de lokala förutsättningar och initiativ som tas av föreningen.

– Föreningens initiativ ligger väl i fas med leaders regler för utveckling av landsbygden inom EU:s Landsbygdsprogram 2007 – 2013, konstaterar föreningen i sin överklagan.Föreningens ansökan om leaderpengar omfattar utbildning, marknadsföring och forskning kring Ignabergas kulturella historia. En förutsättning för detta utgör den investering som måste ske i Tykarpsgrottan i form av en nödutgång.

– Hade till exempel grottan ägts av en förening hade det varit möjligt att ge bidrag dock inte som läget är i dag då det finns ett föreläggande om att bygga en nödutgång, säger Robin Gustavsson, ordförande för Leaderprojektet i Hässleholm och Perstorp.– Föreläggandet fick ägaren till grottan redan 2008 men det dröjde ända till 2010 innan länsstyrelsen fastställde det. Problemet är alltså att leader inte får bevilja företagsstöd till enskilda företag, säger ordföranden för Leader pH Robin Gustavsson (KD).

– Vi har tittat väldigt noga på detta. Stöd får inte lämnas till företag för utveckling av den egna verksamheten. Resultatet ska komma flera aktörer till del. Ansökan om bidrag från Leader har lämnats in av Föreningen Ignaberga Natur & Kultur.

En förening som har ett 60-tal medlemmar där man ifrågasätter dels bedömningen och tillämpningen av de leaderregler som finns dels på vilket sätt man bemötts vid handläggningen av ansökan.

Föreningen Ignaberga Natur & kultur har därför mycket svårt att förstå grunderna för avslagsbeslutet– Det föreligger ett stort intresse från regionmuseet och länsstyrelsens miljöavdelning att medverka till att Ignabergaområdet med Tykarpsgrottan som turistnav återigen kan öppnas för nätverket och den besökande allmänheten, säger man bland annat i ett pressmeddelande.

Leader finns över hela landet och är en verksamhet för att utveckla landsbygden.Föreningen Ignaberga Natur och Kultur menar att Tykarpsgrottan till stor del kan betraktas som ett allmännyttigt inslag i bygden med stor attraktionskraft för turister och som utvecklar företag och organisationer i det befintliga nätverket.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.