Han har gjort VM-låten

Kultur och Nöje Anderz Wrethov har en gedigen låtskrivarkarriär bakom sig.
Publicerad 23 juni 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Anders Wrethov. Foto: Roastinghouse
Anders Wrethov. Foto: Roastinghouse

Anderz Wrethov har en gedigen låtskrivarkarriär bakom sig. Han har haft fem ettor på japanska singellistan, haft låtar i Melodifestivalen flera gånger och skrivit mycket för andra artister. Den svenska officiella VM-låten "One love, one goal" är den andra singeln där han själv står för sången. Nu spelas videon till låten in och i kväll görs de sista inspelningarna på Swedbank arena.

Sportlåtar har länge varit ett favoritområde för Anderz Wrethov.– Jag har alltid älskat sportlåtar. Jag började skriva för något år sedan tillsammans med Måns Ek, Martin Svensson och Sam Persson. Vi testade olika varianter och arrangemang och så bad jag mina kollegor skicka till svenska fotbollförbundet. De gillade den.Anderz blev överlycklig när han fick höra att One love, one goal valts till Sveriges officiella VM-låt.

Är du en inbiten fotbollsfan?– Nja, Jag är mer förtjust i stämningen på arenorna och i låtarna. Favoritlåten är När vi gräver guld i USA. En riktigt bra låt och ett perfekt fotbollsår.

Tror du "One love, one goal" blir mer minnesvärd om det går bra i Tyskland?– Ja, det tror jag. Annars kanske spelarna kan trösta sig med den. Jag hoppas förstås att låten ska öka på kämpaandan också. Jag var uppe på Ullevi och sjöng på planen, vi spelade in en del av videon för låten där. Och jag spelade med tjejerna, de är helt grymma.

På "One love, one goal" har Anderz Wrethov försökt få till den mäktiga arenastämningen.– Det har varit roligt att jobba med det, att försöka få fram det filmiska och storslagna.

Wrethovs första singel Runaway ska också få en video och ska lanseras i bland annat Polen och Tyskland. Albumet ligger i pipelinen.– Och så har jag precis fått veta att jag ska få resa till Kina i november och uppträda, i samband med det utbyte som region Skåne har med en provins i Kina. Det ska bli spännande.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.