”Samarbete bygger välfärd”

Opinion Den hårt kritiserade lagen \"Lex Laval\" som infördes efter det uppmärksammade skolbygget i Vaxholm för några år sedan, ska rivas upp.
Opinion • Publicerad 23 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Den hårt kritiserade lagen "Lex Laval" som infördes efter det uppmärksammade skolbygget i Vaxholm för några år sedan, ska rivas upp. Det beslutade riksdagen i förra veckan. I en motion har socialdemokraterna krävt att reglerna ändras så att löntagarnas villkor kan stärkas på arbetsplatserna.

Det är bra att människor och företag kan röra sig över gränserna, men vi vill att det sker med schysta villkor. Den fria rörligheten ska inte användas så att skrupelfria företag kan konkurrera ut seriösa, genom att dumpa löner och villkor. Svenska kollektiv avtal ska gälla för allt arbete som utförs i Sverige.

Regeringen har inte lyft ett finger för att värna den svenska modellen där arbetsgivare och fack gör upp om löner och villkor, tvärtom. Genom Lex Laval passade regeringen på att göra det svårare att kräva lika villkor för alla som jobbar i Sverige.I många fall blev det till och med omöjligt att kräva kollektivavtal för utländska arbetstagare som jobbar tillfälligt i Sverige. I nuläget är det mer eller mindre fritt fram för dem som vill, att konkurrera med social dumpning. Exemplen på hur människor utnyttjas och tvingas jobba till extremt låga löner och undermåliga villkor, är tyvärr många. Detta kan inte fortsätta. Vi har pressat regeringen hårt. Nu tvingas den gå löntagarna till mötes.

En ny översyn ska nu göras med huvuduppgift att ta fram konkreta förslag som gör det möjligt att kräva kollektivavtal för alla som jobbar i Sverige – oavsett vilket land de kommer ifrån. Det ska inte räcka med individuella anställningsavtal eller ensidiga garantier från arbetsgivaren. Facket ska alltid kunna ställa krav på kollektivavtal. Utredningens ska också presentera förslag som gör det möjligt att kräva avtalsförsäkringar. Utländska arbetstagare kan i dag stå helt utan ersättning om det visar sig att arbetsgivaren inte vill eller kan betala skadestånd vid arbetsplatsolyckor. Även det förstås en oacceptabel ordning. Arbetet ska ske skyndsamt och redovisas senast den 1 september 2012.

I riksdagen fick vi också igenom vårt krav på att Sverige ska ratificera ILO 94. En gammal fråga är nu ett steg närmare en lösning. Nio av EU:s medlemsländer har redan skrivit under ILO 94 som innebär att offentliga upphandlare får rätt att ställa krav på sociala villkor. Stat, kommuner, landsting och regioner upphandlar varje år varor och tjänster för hundratals miljarder kronor. Skattemedel ska inte användas på ett sådant sätt att de bidrar till lönedumpning och osund konkurrens. Vi tycker att det är rimligt att samhället bara anlitar seriösa företag som följer spelreglerna på arbetsmarknaden.

Samarbete bygger välfärd. När människor flyttar sprids kunskap, nätverk växer och nya möjligheter uppstår. En gemensam europeisk arbetsmarknad rymmer utveckling. Men det ska aldrig spela någon roll om man kommer från Luleå, Riga, Lissabon, Göteborg eller någon annanstans. Lika lön för lika arbete, enligt avtal och lagar, är den princip som ska gälla. Därför tar vi fighten för kollektivavtalen!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.