Klockaren tvingas till hyreshöjning

Broby Det första kvartalet under 2011 präglades av en sträng och kall vinter med mycket kyla.
Publicerad 27 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Det första kvartalet under 2011 präglades av en sträng och kall vinter med mycket kyla. Som en följd av detta sköt även priserna för energiförbrukning rejält i höjden.

Nu kommer de bistra och tråkiga efterdyningarna. För Bostads AB Klockaren i Östra Göinge kommun innebär de höjda energipriserna att man helt enkelt tvingas att höja hyrorna för omkring 1540 stycken av sina hyresgäster. I pengar räknat innebär hyreshöjningen att en normalstor tvårumslägenhet får en hyreshöjning på omkring 45 kronor i månaden från och med juli månad. För en trerummare ligger motsvarande höjning på omkring 55 kronor i månaden. - Energipriset är ingenting som vi själva kan råda över. Därför är vi tvungna att göra den här höjningen. Vi kan bara hoppas att elpriset stannar där det är nu så att det inte blir ännu högre till hösten, säger Klockarens förvaltningschef, Ann-Christine Hyltén i en kommentar om den stundande hyreshöjningen. Bostadsbolagets kostnader för energi beräknas nu bli omkring två miljoner högre än vad som först förväntades. Ann-Christin Hyltén säger vidare att Klockaren har vidtagit alla åtgärder man överhuvudtaget kan för att komma tillrätta med de höga kostnaderna. Hon säger sig inte heller ha hört några direkta klagomål från de boende om att hyras nu ska höjas. - Jag hoppas att alla förstår att vi inte kan råda över elpriserna, tillägger hon.Klockarens vd, Stefan Nilsson, säger i en kommentar att det här inte är en önskesituation för någon av de inblandade parterna. - Normalt brukar vi kunna parera kostnadshöjningar under löpande verksamhetsår med andra budgetposter som utvecklats bättre än väntat, säger Stefan Nilsson.

I ett pressmeddelande berättar Klockaren också att uthyrningsgraden ökar betydligt mer än förväntat. Man säger också att en intern kostnadsjakt har börjat ge resultat. Trots det finns det fortfarande en ekonomisk brist på omkring 550 000 kronor. Dessa pengar måste bolaget få teckning för om man ska kunna fullfölja ett angeläget fastighetsunderhåll och nå det avkastningskrav som styrelsen har klubbat igenom.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.