Styrelseposter ger extrapengar

Hässleholm Urban Widmark får knappt 50 000 kronor i ersättning för sitt uppdrag som vice ordförande i samma styrelse.
Hässleholm • Publicerad 27 juni 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Lars-Göran Wiberg (C)
Lars-Göran Wiberg (C)

Urban Widmark får knappt 50 000 kronor i ersättning för sitt uppdrag som vice ordförande i samma styrelse. De tre kommunalråden har månadsarvoden som ersättning för sina uppdrag inom kommunen. Mest har Urban Widmark som får 59 043 kronor i månaden, det vill säga ett så kallat grundbelopp.

Lars-Göran Wiberg (C) och Tommy Nilsson (S) har vardera 90 procent av grundbeloppet, det vill säga 53 139 kronor i månaden.Beloppet räknades för övrigt upp så sent som i mars från 44 280 kronor, efter att ha legat på samma nivå sedan 2002. Varken Urban Widmark eller Lars-Göran Wiberg har enligt reglerna rätt till arvoden för andra kommunala uppdrag, allt ska täckas av månadsarvodet. Undantaget är just arvoden för styrelseuppdrag i kommunala bolag och för sammanträde med kommunfullmäktige. Så har det varit under en rad av år men efter valet i fjor gjordes förändringar som bland annat innebär att ersättningsnivåerna är samma oavsett vilket bolag man sitter i. Lars-Göran Wiberg berättar att den så kallade parlamentariska gruppen var helt enig i sitt beslut. - Gruppen anser att det här är uppdrag ska anses som utöver de övriga kommunala uppdragen. Motivet är en kombination av ansvar enligt aktiebolagslagen och nedlagd arbetsinsats, konstaterar han.

Lars-Göran Wiberg anser att ersättningarna är på en rimlig nivå och framför allt: De är på samma nivå oberoende av vilket kommunalt bolag man är satt att leda. Beslutet att ändra bestämmelserna togs i kommunfullmäktige i augusti 2010, efter att den parlamentariska gruppen enats om ändringarna. I gruppen sitter representanter från alla partier som är representerade i kommunfullmäktige. Att samma förhållande råder i övriga kommunala bolag innebär att ordföranden får      8 856 kronor i månaden och vice ordföranden 4 133 kronor i månaden.

Bolagen det handlar om år Hässleholmsbyggen, Hässleholms miljö, Hässleholms vatten, Hässleholms Industribyggnadsbolag och Hässleholm teknik. Politikerna som omfattas av ordförandearvodena är Lars-Göran Wiberg (C), Christer Caesar (KD), Pär Palmgren (M), Karl-Axel Axelsson (C) och Thord Johansson (FP). På viceposterna återfinns Urban Widmark (M), Bengt Troedsson (M), Arne Dahlström (KD), Rolf Tronäss (M) och Christer Welinder (S). Samma bestämmelser gäller numera även för kommunfullmäktiges presidium. Vilket innebär att kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) också får 8 856 kronor i månaden och att vice ordföranden Mikael Koenen (FP) får 4 133 kronor i månaden liksom andra vice ordförande Lena Wallentheim (S).

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.