Ukrainsk kosack blir skånsk staty

Nyheter Under sitt ryska fälttåg 1708-09 lierade sig Karl XII med ukrainska kosacker under Ivan Mazepa, som ville minska det ryska inflytandet över Ukraina.
Publicerad 27 juni 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Under sitt ryska fälttåg 1708-09 lierade sig Karl XII med ukrainska kosacker under Ivan Mazepa, som ville minska det ryska inflytandet över Ukraina. I det ödesdigra slaget vid Poltava 1709 deltog kosackstyrkorna på svenskarnas sida. Mazepa efterträddes av Filip Orlik, som efter slaget levde i exil i Bender och där författade en av Europas första konstitutioner. Under 1716-1719 bodde Orlik med sin barnrika familj i det hus i Kristianstad i hörnet Cardellsgatan-Östra Storgatan, där klädkedjan H&M nu har sin butik. Statyn av honom invigs vid en ceremoni på onsdag där Ukrainas ambassadör i Sverige medverkar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.