Första inhemska fallet av ehec

Malmö Det nya fallet, en man i Skåne, har ingen känd koppling till Tyskland.
Malmö • Publicerad 28 juni 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Det nya fallet, en man i Skåne, har ingen känd koppling till Tyskland. Varken han eller hans anhöriga har varit där. Men bakterien är av samma aggressiva typ: E.coli O104.– Alla tidigare svenska fall har haft en koppling till Tyskland, men inte detta. Detta är ett helt nytt fall som vi konstaterade i morse, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet (SMI), till TT.

Mannen insjuknade i juni, men mår nu bättre. De tidigare 53 svenska ehec-fallen blev inte smittade här. Av allt att döma finns nu en tysk smittkälla inne i Sverige. I Tyskland, liksom i det färska franska utbrottet, misstänks groddar eller groddfrön vara smittkälla.– Vi har förhört den här personen flera gånger och vi följer upp alla tänkbara spår, men vi har fortfarande inte hittat någon koppling till Tyskland, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Mannen kan inte minnas att han ätit några groddar vid tiden då han skulle ha blivit smittad.– Groddar är ett svårt livsmedel att komma ihåg att man ätit, säger Eva Gustafsson till SkD. Många tänker kanske inte på att det finns groddar i en fralla, eller i en sallad. SMI:s generaldirektör Johan Carlson säger till TT att det sannolikt finns ett smittat livsmedel i Sverige:– I så fall hamnar vi i en betydligt mer bekymmersam situation än tidigare, eftersom fler riskerar att smittas av den här aggressiva varianten.

Samtidigt är det först när fler fall är kända som SMI kan börja analysera och leta efter smittkällan mer systematiskt.– Det är svårt att hitta vad det är när man bara har ett fall, säger Eva Gustafsson till SkD. I Tyskland har den elakartade bakterien skördat 46 liv, samt en svensk kvinna som avled efter ett besök i landet.

Vad har Sverige för beredskap om vi skulle hamna i en tysk situation? – Det som har inträffat tidigare i Tyskland och Frankrike har gjort att vi kan ha en högre beredskap inom den svenska hälso- och sjukvården än vad vi annars skulle ha haft, svarar socialminister Göran Hägglund (KD), med ansvar för folkhälsofrågor.

På måndagen avrådde Livsmedelsverket från att äta råa groddar, såväl köpta som hemmaodlade. – Vi fortsätter vårt kartläggningsarbete på den svenska marknaden och det handlar om att identifiera fröleverantörer till de svenska odlarna av groddar, säger talespersonen Per Ekegren till TT. – Misstanken är att det är fröna som är kontaminerade.

Henrik Knobe
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.