Annons

Musik, mat och mystik

Broby – Jag brukar be passagerarna att blunda och tänka sig tillbaka till 1600-talet, säger Roy Paulsson som leder sjöutflykterna.
Publicerad 30 juni 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Pelle Fridlund sjunger och serverar på Immelnkryssningen.
Pelle Fridlund sjunger och serverar på Immelnkryssningen.

– Jag brukar be passagerarna att blunda och tänka sig tillbaka till 1600-talet, säger Roy Paulsson som leder sjöutflykterna.

Sedan berättar han sägner och om ett antal olika personligheter som har gästat byn och sjön genom tiderna. Det blir berättelser från Snapphanetiden, om prästen från Hjärsås som förgiftade ett helt kompani, om Bildsköne Bengtsson och Tatuerare Johansson. Det blir berättelser om kvinnoöarna, om danskarna och svenskarna, om Abraham Lincoln som föddes i Immeln och misstogs för presidenten då han reste till Amerika.

Annons

På turen tar de också en sväng till Gömma gubbe, en sjö som är mycket svår att hitta till. "Varför heter sjön Gömma gubbe? Har det något förankring i verkligheten?" frågar sig Roy Paulsson med mystik i rösten. Pelle Fridlund är med och underhåller med gitarr och en del fräcka visor på resan. Det är också han som lagar mat. Ordentlig Göingemat med fläskstek och potatis. – Det viktigaste på de här resorna är att vi har kul. Det är alltid en gemytlig stämning med mycket skratt, säger Roy Paulsson.

"Man lär så länge man har elever". Det är Roy Paulssons motto. Flera gånger har folk i publiken, med stark anknytning till bygden, kunnat komplettera Roys sägner och berättelser. – En gång hade jag en med på M/S Immeln som var släkting med Bildsköne Bengtsson, berättar han. Roy Paulsson känner passionerat för de lokala historierna och sägnerna och han har märkt att det finns en hel del att upptäcka på land. Därför har han utökat båtturen med en busstur där den nyfikne får höra ännu fler historier och mystiska sägner.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons