Osäkert kring examen

Skåne/Kristianstad I stället för att följa upp den kritik som Högskolan Kristianstad tidigare hade fått och som de hade jobbat med att förbättra så följde man i stället upp en helt annan högskolans utvärdering som resultat förlade högskolan sin examensrätt.
Publicerad 30 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

I stället för att följa upp den kritik som Högskolan Kristianstad tidigare hade fått och som de hade jobbat med att förbättra så följde man i stället upp en helt annan högskolans utvärdering som resultat förlade högskolan sin examensrätt. Det var när Högskoleverkets sakkunniga kom till Kristianstad för att följa upp den kritik som högskolan tidigare hade fått som det blev fel. De gjorde flera gruppintervjuer med med drygt tjugo personer.

Frågorna kretsade mycket kring ämnet äldrekunskap, något som inte hade varit föremål för den tidigare kritiken.– Vi uppfattade det som en helt ny utvärdering och inte en uppföljning av det som vi hade jobbat för att förbättra, säger Britt Krantz, programansvarig.De tog kontakt med Högskoleverket som bekräftade att de sakkunniga förväxlat Högskolan Kristianstad med Högskolan Gävle. Men de intygade att detta inte skulle påverka deras bedömning av Högskolan Kristianstad. Några månader senare kom deras beslut.

Högskolan Kristianstad miste sin rätt att examinera socionomer på grund av för stora brister.– Jag blev chokad. Vi har full respekt för Högskoleverket. Men när det blir fel så måste man göra om, säger Britt Krantz.Hon har skrivit ett brev till Universitetskanslern i hopp om att han ska se över fallet.– Sen får vi se vad som händer. Men vi tycker det är viktigt med en kvalitetssäkring av vår utbildning och vi vill ha en uppföljning av det vi har gjort, säger Britt Krantz.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.