Självbetjäning ska förbättra servicen

Osby Den som i fortsättningen besöker Osby bibliotek kommer att märka att förändringarnas vindar har blåst in över dess verksamhet.
Osby • Publicerad 1 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Bibliotekschefen Maritha Forsberg visar det nya systemet för Kerstin Nordström. Foto: Markus Danielson
Bibliotekschefen Maritha Forsberg visar det nya systemet för Kerstin Nordström. Foto: Markus Danielson

Den som i fortsättningen besöker Osby bibliotek kommer att märka att förändringarnas vindar har blåst in över dess verksamhet.Från och med igår är det nämligen självbetjäning som gäller om man vill låna eller lämna tillbaka böcker, cd-skivor eller filmer som man har lånat.Osbys bibliotekschef Maritha Forsberg berättar att satsningen på de två nya självbetjäningsdatorerna har kostat omkring en miljon kronor.– De pengarna har vi fått från den kommunala investeringsbudgeten. I denna summa ingår även en dator som ska sättas i gång i Lönsboda i höst, berättar bibliotekschefen.

Arbetet med det nya själv- betjäningssystemet har bland annat inneburit att allt som kan lånas ut måste förses med ett elektroniskt chip för att kunna hanteras i datsasystemet. Med tanke på hur många lånetitlar det finns på bibliteket är det lätt att förstå att den delen av projektet har tagit några veckor i anspråk.– Jag har hållit på med det arbetet i åtta veckors tid och är ännu inte helt klar, berättar bibliotekarien Monica Andersson samtidigt som hon lägger upp en ny bunt med cd-skivor på sin arbetsdisk.

Maritha Forsberg tror inte att den nya självbetjäningen kommer att leda till att besökarna får mindre kontakt med personalen trots att man numera använder sig av en dator.– Nej, snarare tvärtom. Vi hoppas att det här ska göra att personalen kan få mer tid över till andra arbetsmoment som till exempel service.

Bibliotekschefen tror inte heller att biblioteket kommer att behöva mindre personal i framtiden.– Det finns alltid en rad olika fysiska moment som en maskin inte klarar av att göra. Det kommer att behövas personal även framöver, säger hon.En av de första besökarna som registrerade sig för det färska systemet var Kerstin Nordström från Osby. Hon är positivt inställd till satsningen.– Ja, det är jag. Om det innebär att personalen kan göra ett ännu bättre jobb så är ju det jättebra, säger hon och lägger sedan in en brasklapp.– Om det däremot skulle betytt att personalen skulle bli färre hade jag inte varit lika positiv.Enligt Maritha Forsberg kan Osbys bibliotek i framtiden bli en plats där man stundtals kan låna böcker även när personalen gått hem. Detta med den nya teknikens hjälp.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.