Alla förskolebarn får plats i Trulsagården

Osby Barnafödandet i Killebergs församling var rekordstort under förra året, med 26 nyfödda, och under våren har det diskuterats om den kommunala barnomsorgen skulle kunna ta mot alla småbarn.
Osby • Publicerad 5 juli 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Nu finns det förskoleplatser för alla barn som fötts i Killebergs församling under de senaste åren. Arkivbild
Nu finns det förskoleplatser för alla barn som fötts i Killebergs församling under de senaste åren. Arkivbild

Barnafödandet i Killebergs församling var rekordstort under förra året, med 26 nyfödda, och under våren har det diskuterats om den kommunala barnomsorgen skulle kunna ta mot alla småbarn.

Det har kalkylerats med att det i värsta fall skulle bli 20 barn utöver antalet befintliga platser.Men de senaste rapporterna säger att det bara är tre fyra barn utöver platserna som vill ha en förskoleplats i höst.- Det är flera föräldrar som valt att stanna hemma längre med barnen än beräknat, säger Annika Martinsson, förskolechef i kommunen.Kommunen har redan beslutat att man ska öppna en förskolegrupp med utepedagogik i Killeberg. Enligt de ursprungliga planerna skulle den hålla till i Hemgården.

Eftersom omsorgskön nu inte är så lång kommer det i stället att bli en grupp som har sin hemvist i Trulsagården, och som har aktiviteter utomhus en stor del av dagen. I den gruppen kommer det att finnas upp till fem till tio barn.Den nya lösningen gör att Trulsagården kan bli avlastad under den tid på dagen när det är som flest barn där. Mellan klockan 10 och 14 kommer den nybildade gruppen att vara ute. Det betyder att man lagar mat ute eller tar mat med sig för att äta i naturen.Två förskollärare med utepedagogisk profil har anställts för att arbeta med barnen.- Föräldrarna har fått information om detta och de som vill kan välja att ha sina barn i utegruppen. Det finns redan några som anmält att de vill ha sina barn i gruppen, säger Annika Martinsson.Men de stora födelsetalen kommer säkert att visa i förskolorna längre fram och därför finns det en beredskapsplan att tidigast efter jul flytta utebarngruppen till Hemgården.- Vi har talat om för fastighetsförvaltningen vilka förändringar som behövs på Hemgården och det kan göras med kort varsel, säger Annika Martinsson.

Utebarngruppen som ska bildas i Osby kommer att ha sin hemvist i liftstugan, vid skidbacken. Där pågår nu anpassning till verksamheten.Rekrytering av förskollärare är klar och gruppen ska starta i september.- Det är meningen att gruppen ska bestå av upp till tio barn i åldrarna fyra till fem år, säger förskolechef Gunvor Carlsson.

andtha
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.