Glädjande minskning av ungas drickande

ledare Antalet niondeklassare som dricker alkohol har sjunkit till den lägsta nivån på 40 år.
Publicerad 6 juli 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Antalet niondeklassare som dricker alkohol har sjunkit till den lägsta nivån på 40 år. Det något förvånande resultatet visar en undersökning som CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, har tagit fram.Undersökningar om ungdomars alkohol- och narkotikavanor är inte de mest tillförlitliga. Men snarare än att underskatta så överskattar de droganvändningen bland ungdomar eftersom unga som svarar kan tycka att det verkar tufft att ange att de dricker stora mängder alkohol regelbundet. Alkoholdrickande har ofta ett rituellt syfte. Därför påverkas drickandet av vilka livsstilstrender som präglar ungdomsvärlden. Möjligen finns i dag en fixering vid kropp och hälsa som gynnar ett nyktert eller måttligt drickande av alkohol. Både bland unga killar och tjejer är det högstatus att vara vältränad, och det går inte väl ihop med subkultur.Möjligen ser vi också en bekräftelse på att en mindre restriktiv alkoholpolitik fungerar. Genom att alkohol blivit mer tillgängligt via egen införsel och att genom att kommunerna i dag är generösa med utskänkningstillstånd så avdramatiseras alkoholen. Att få tag i alkohol och dricka sig full uppfattas inte som någon gränstänjande upplevelse som bekräftar steget in i vuxenvärlden. Därmed lockar inte helgfyllan lika mycket som för unga generationer förr i tiden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.