Ny jurybedömd konstsalong

Kultur och Nöje Första gången det begav sig var det många som kände sig kallade.
Publicerad 7 juli 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Första gången det begav sig var det många som kände sig kallade. Faktiskt så många att det knappt var hanterbart. - Till utställningen 2001 fick vi in 400 verk, berättar Bo Krantz och beskriver hur föreningens lokal var fullsmockad av konstverk för juryn att ta ställning till. Till den andra jurybedömda utställningen 2004 hade kraven för att få anmäla sig skärpts rejält. Även denna gång finns vissa kriterier som deltagande konstnärer måste uppfylla. - Man ska vara född eller bosatt i Hässleholms kommun eller haft stadigvarande bostad här i 20 år. Vi vill ju inte utesluta någon som kanske just nu bor på annan ort. Dessutom får verken inte vara äldre än från 2008, förklarar Bo Krantz.

Den här gången kommer konstföreningen heller inte att ta emot konstverken i fysisk form ? det är digitala bilder som gäller. Alla konstnärer måste också lämna bilder på fem konstverk. I övrigt är det fritt fram för alla att anmäla sig, oavsett vilket material man arbetar med eller teknik man föredrag. Kulturförvaltningen är positiv och stöttar konstföreningen i det här projektet, men då den har ont om pengar har konstföreningen för första gången sett sig nödsakad att ta ut en liten anmälningsavgift. - Vi vill ju ha en kunnig och kvalificerad jury och sådant kostar pengar, förklarar Bo Krantz.

225 kronor kostar det att anmäla sig, men för den summan får konstnärerna sina verk bedömda av två mycket kunniga jurymedlemmar: Cecilia Nelson, som är före detta chef för Lunds konsthall, och konstnären Håkan Lindskog från Halland. Håkan Lindskog har gjort ett 60-tal separatutställningar och deltagit i lika många samlingsutställningar över hela världen, skrivit boken " Akvarellmålning, de viktiga grunderna" och är ordförande i Föreningen Konstliv Halland bland mycket annat. ? Vi ville ha en konstvetare och en konstnär i juryn och det är viktigt att de inte är härifrån, förklarar Bo Krantz. Alla deltagande konstnärer kommer också att anonymiseras för juryn.

Från och med nästa vecka går det bra att anmäla sina konstverk på Hässleholms konstförenings hemsida, www.hlmkonst.se, och sista anmälningsdag är den 1 november, så det är bara att sätta i gång och skapa. Vernissage för utställningen Konst i Hessle 2011, är den 10 december, i Utställningshallen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.