Ny uppfinning ska minska legionella

Hässleholm Projektet är ett samarbete mellan Hässleholms kommuns miljöavdelning, Hässleholmsbyggen och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.
Hässleholm • Publicerad 7 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Projektet är ett samarbete mellan Hässleholms kommuns miljöavdelning, Hässleholmsbyggen och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.- Vi gör försök vid olika vattentemperaturer där UV-strålning ska minska halten av de bakterier som orsakar legionärssjukan, säger Sven-Inge Svensson, Miljöchef på Hässleholms kommun. Stephan Persson, vd för Hässleholmsbyggen, berättar att projektet just nu genomförs på flera ställen samtidigt för att få ett hållbart resultat.- Men vi befinner oss fortfarande i utvärderingsskedet och vet mer om utfallet först efter semestertiden, skriver han till Norra Skåne.

Enligt Smittskyddsinstitutet rapporteras varje år mellan 100 och 150 fall av legionärssjuka i Sverige. Legionellabakterien är den vanligaste orsaken till sjukdomen. Den växer till sig i temperaturer mellan 18 och 45 grader och ansamlas lätt i stillastående vatten som i vattenledningar, duschar, klimatanläggningar och bubbelpooler. Sjukdomssymtomen är hög feber, muskelverk och diarré. Legionärssjuka personer kan inte smitta andra och sjukdomen behandlas med antibiotika.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.