Larmproblem hela dagen

Nyheter Alla typer av automatlarm omfattas av avbrottet.
Publicerad 8 juli 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Alla typer av automatlarm omfattas av avbrottet.- Två tredjedelar är brandlarm, resten är larm på industrier,  inbrottslarm och larm på banker, säger Anders Leideman, vd på Multicom Security till Smålandsnytt.

De felande larmen har inte fått polisen att vidta några särskilda åtgärder.- Jag har ingen information utan hänvisar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), säger Marie Persson vid ledningscentralen för polisen i Skåne och Blekinge.- Går det ett brandlarm som är anslutet till oss i vanliga fall så ser vi inte att det gått ett larm. Börjar detbrinna får man ringa oss, säger Ola Nilsson, driftledare på SOS Alarm i Malmö.

På MSB ser man allvarligt på de felande larmen men har inget specifikt ansvar för enskilda händelser. MSB ansvarar för att de funktionella frågorna kring alarmering fungerar. Övrigt ansvar ligger på operatören och anläggningen.- Det är synnerligen allvarligt när alarmeringsfunktioner inte fungerar. Jag har aldrig hört talas om driftfel i Multicomnätet. Vi har största förtroende för det, säger Kjell Wahlbeck, avdelningschef på MSB.

Någon rånvåg i och med att bankernas larm inte fungerar tror han inte på.- Nej, de har i regel fler larmsystem än automatlarmen. Det senaste budet från Multicom Security är att problemen ska vara lösta vid 19-tiden i dag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.