Studsmatta eller pool inte tillåtet

Hässleholm Enligt hyreslagen ska sundhet, ordning och gott skick upprätthållas av hyresgästerna.
Hässleholm • Publicerad 8 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Inga studsmattor på de gemensamma platserna om du är hyresgäst. Arkivbild
Inga studsmattor på de gemensamma platserna om du är hyresgäst. Arkivbild

Enligt hyreslagen ska sundhet, ordning och gott skick upprätthållas av hyresgästerna. Gemensamma platser och utrymmen, får inte utnyttjas hur som helst. Det är fastighetsägarna som har ansvar för de gemensamma platserna, till exempel om någon skulle råka ut för en olycka av att hoppa på en studsmatta på gemensam plats.

Evalena Agertoft, jurist på hyresgästföreningen, förklarar att det i de flesta fall, inte är tillåtet att sätta upp studsmattor och pooler på hyresgästernas gemensamma platser.

- Folk kan skada sig på studsmattor, till exempel om de är fulla och går in och hoppar på dem på natten, säger Evalena Agertoft.Hon menar att alla hyresgäster inte känner till reglerna, och att hon har sett många studsmattor på gemensamma platser i områden med hyresbostäder.Däremot är det tillåtet att sätta upp pool eller studsmatta om man har en egen uteplats.- Bor du i radhus så är det inga problem, men det är hyresgästen själv som är ansvarig om något händer, säger Eva Agertoft.Stephan Persson, vd Hässleholmsbyggen AB, berättar att de inte tillåter studsmatta eller pool på de gemensamma platserna.

- Det är ju öppna platser, vem som helst kan komma in och förstöra grejerna, säger han.Får man grilla?- Vi har särskilda grillplatser på gårdarna för hyresgästerna, säger Stephan Persson.På balkonger får man endast använda elgrill. - Kolgrillning på balkong innebär en stor brandrisk, säger Evalena Agertoft.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.