”Mätvärdena är rena fantasier”

Hässleholm – De har inga mätare nedströms dämmet.
Hässleholm • Publicerad 11 juli 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

– De har inga mätare nedströms dämmet. Värdena är rena fantasier, säger Rune Karlsson, ordförande i Almaåns övre fiskevårdsområde om mätningarna de visar upp i sitt svar till länsstyrelsen.

Mellan dämmet och Hörlingeåns anslutning kom de fram till att vattennivån sjunkit 40-60 centimeter.– På våra foto ser man att det sjunkit en meter. Om man sätter upp ett dämme på 1,4 meter, inget vatten rinner över kanten och bara 100 liter i omlöpet, då kan vem som helst begripa att vattnet sjunker kraftigt i ån, säger Rune Karlsson.

Han bor längs Almaån på sträckan Hörlingeån och Ballingslöv och säger att vattnet även där sjönk mer än vad kommunen angett. Kommunen skriver att de den 9 maj inte fann några döda musslor längs ån. Rune Karlsson gjorde katastrofala fynd:– Jag hittade hundratals musslor vid dämmet och nedströms, säger han och visar upp bilder på döda musslor. Musslorna har ännu inte öppat sitt skal, ett tecken på att de inte varit döda länge.

2009 och 2010 dämde kommunen ån utan att någon klagade?– Jag reagerade då också på att vattnet sjönk, men det var inte alls så extremt som i år, säger Rune Karlsson. Han tror inte att musslor strök med i fjol.– I så fall hade det legat kvar öppna skal i år.

Är det inte risk att fiskar och musslor stryker med när man sänker vattnet i en å?– Det är olagligt att ta död på musslor, även för kommunen. Hade jag gjort det som privatperson hade jag blivit åtalad, säger Rune Karlsson.

Nu ska länsstyrelsen avgöra om kommunen handlat rätt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.