Skåne bäst på antalet sökande till lärarutbildningen

Nyheter – Vi har klarat oss undan det värsta tappet av antalet sökande trots att man var sent ute med den nya utbildningen.
Publicerad 12 juli 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi har klarat oss undan det värsta tappet av antalet sökande trots att man var sent ute med den nya utbildningen. Både högskolan i Kristianstad och i Malmö har lång erfarenhet av lärarutbildningen och Lunds Universitet har högkvalitativa ämneskunskaper, säger Henrik Svensson, sektionschef för lärande och miljö vid Högskolan Kristianstad. Lärarutbildningen i Kristianstad har tappat flesta sökande, från fjolårets 613 till årets 393 sökande till 150 utbildningsplatser. Men då har man dragit ner på antalet platser till förskollärare till 30 beroende på osäkerhet med examensrätten plus att man startar en ämneslärarutbildning med 200 platser tillsammans med Lunds universitet, varför eleverna kan söka även där.– Generellt sätt i landet är det färre som söker till ämneslärarutbildningen. Men vi har 144 sökande till den gemensamma utbildningen så vi kommer nog att täcka de flesta platserna. Problemet är för få sökande till den naturvetenskapliga lärarutbildningen, berättar Carina Argelius, utbildningskoordinator för utbildningen som till stora delar hålls på Campus i Helsingborg. På Malmö högskola kan man glädja sig åt att 1 432 personer i år i jämförelse med 1 559 i fjol har sökt till de 1000 lärarutbildningsplatserna, varav 330 är blivande förskollärare. Till våren kommer man också att satsa på vidareutbildning för dem som saknar olika kompetenser för att få en lärarlegitimation, exempelvis barnskötare i förskoleklass.– Vi vet att behovet är stort att fler förskollärare i Malmö med omnejd. Nu fick vi tillstånd till examensrätt på samtliga lärarutbildningar direkt varför vi har haft en god möjlighet att marknadsföra våra nya lärarutbildningar. Så är det inte på alla högskolor och universitet, menar Henrik Weimarsson, administrativ chef på lärande och samhälle vid Malmö högskola. Den politiska intentionen med en ny lärarutbildning var att öka dess attraktionskraft. Hittills syns ingen sådan effekt men enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) var det väntat med tanke på att ett antal högskolor haft problem med att få examensrätt under året.– Det är en engångsföreteelse. Men det svaga intresset för naturvetenskap är ett problem som vi har haft i många år. Till hösten kommer vi att presentera en strategi för naturvetenskap, matematik och teknik där även lärarutbildningarna fångas in, säger Jan Björklund till TT.

Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.