Kristet friluftsmöte i två dagar

Hässleholm Evangelisk-Luthersk Mission (ELM) är ingen frikyrka utan en missionsorganisationen.
Hässleholm • Publicerad 14 juli 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Evangelisk-Luthersk Mission (ELM) är ingen frikyrka utan en missionsorganisationen. Grunden är de 50 lokala kristna föreningarna som finns runt om i landet, främst i Skåne och södra Sverige. Totalt har ELM cirka 3000 medlemmar. De flesta är även medlemmar i Svenska Kyrkan och beroende på hur väl den fungerar lokalt har man även sitt engagemang där. ELM är normalt bara tänkt som ett komplement och en plats för fördjupad tro, gemenskap och utåtriktat arbete i varierad utsträckning beroende på lokala förutsättningar. Föreningarna har normalt inga egna anställda utan mycket av arbetet sker ideellt, med till exempel lekmannapredikanter.

ELM Syd har tre missionsgårdar i Skåne, Strandhem (vid Hjelmsjön utanför Örkelljunga), Åhus och Breanäs. Där bedrivs barnläger och konfirmandläger på somrarna, men även olika kurser, träffar och inspirationshelger. På Strandhem drivs till exempel en ettårig bibel- och lärjungaskola. På gårdarna finns anställd personal men för att klara verksamheten är det många som arbetar på ideellt.

En av ELM Syds uppgifter är att ordna ett årligt sommarmöte i samarbete med någon eller några av medlemsföreningarna. I år är det ELF i Hässleholms, som har drygt 100 medlemmar, tur att dra i det praktiska lasset med att fixa till på Hässleholmsgård med podium, sändningar via internet, närradio och TV10. Det ska också ordnas utrymmen för barn- och ungdomssamlingar, fixa parkering, toaletter, tält för försäljning med mera. Förutom aktiviteterna vid Hässleholmsgården ordnas det på lördagskvällen möten i Hässleholms kyrka och Pingstkyrkan. Sommarmötet brukar samla cirka 1500 till 2000 personer per dag.

De som söker sig till Hässleholmsgården erbjuds ett digert program både på lördagen och söndagen. Från 9.30 till 18.00 är det olika aktiviteter med föredrag om olika ämnen och framträdande av körer och solister. På lördagseftermiddagen blir det till exempel allsång med lovsångsteam klockan 16.00.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.