Mackägare förlorar tvist

Hässleholm Miljönämnden bestämde i mars att bensinbolagen skulle inventera potentiellt förorenade områden inom flera av deras fastigheter.
Hässleholm • Publicerad 14 juli 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Miljönämnden bestämde i mars att bensinbolagen skulle inventera potentiellt förorenade områden inom flera av deras fastigheter.

För Statoils och Jets del gällde det Spolplattan 1 vid Helsingborgsvägen, Röinge 7:3 samt Pumpen 2 och för St1 Energy Omnibussen 1 på Helsingborgsvägen i Tyringe, Kördrängen 13 på Södra vägen i Bjärnum samt Svedjemarken 1 på Götagatan i Hässleholm.De skulle fylla i en tio sidor lång blankett med frågor om bland annat markanvändning, restprodukter och dagvatten både nu och tidigare.

Båda företagen överklagade till länsstyrelsen. Man menade att det var orimligt för dem att lägga tid och pengar på en sådan riskklassning. Båda företagen har hundratals bensinmackar i Sverige och arbetet blir därmed väldigt stort. Stationer som är i drift kontrolleras ändå kontinuerligt, och det finns även regler för hur stationer som lagts ner ska hanteras, skrev Statoils representanter. Ansvaret för inventeringen borde ligga på kommunen och länsstyrelsen, tyckte St1 Energys jurist.Enligt länsstyrelsen är det dock markägaren själv som har bäst koll på sin mark. Eftersom bensinmackar är relativt miljöfarliga, är det rimligt att ställa ganska höga krav på markägarens egenkontroll.Dock får företagen mer tid på sig att göra kontrollerna, fram till den 31 december.Även detta beslut kan överklagas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.