Planterade malar räddar beståndet

Skåne/Kristianstad I går planterades 22 nya malar in i Helge å.
Publicerad 14 juli 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

I går planterades 22 nya malar in i Helge å. Dock var de inte lika stora som rekodmalen ni kunde läsa om här ovan. Istället var de cirka en halv meter långa och uppfödda på Nordens Ark i Bohuslän.- Nu är tanken att de ska hitta en partner och börja föröka sig. På det sättet så hoppas vi få uppp malbeståndet i Helge å, säger Christer Larsson, projektledare på Nordens ark.Intresset var stort från allmänheten. Några som hade tagit sig dit för att se den rödlistade fisken var Wilmer och Majken Esse från Glumslöv. De har aldrig sett en mal förut, men de är vana fiskare.- Jag har fångat 23 aborrar, säger Wilmer. Majken måttar med händerna för att visa hur stora de var ungefär.- Men de som var små släppte vi tillbaka, påpekar hon.De malar som sattes ut i går kommer inte göra någon fiskare glad. Om du får en mal på kroken måste du slänga tillbaka den i sjön.Malen finns bara i tre vattendrag i hela Sverige. Förutom Helge å finns den i sjön Båven och ån Emån.Det var under 60-talet som avfall från industrin gjorde att malen utrotades helt. Men nu är beståndet på väg uppåt igen med god hjälp av olika organisationer.Alla malar som planterades ut igår är märkta med ett chipp. På det sättet kan man kontrollera varifrån malen kommer om den skulle fastna i något nät.- Vi kommer att gå ut och kontrollfiska i vattendragen senare i år för att se ungefär hur många malar det finns, säger Jonas Dahl från Kristianstads Vattenrike.Men vad är det egentligen som fascinerar så mycket med malen?- Det är ju uppenbart, säger Christer Larsson från Nordens Ark och fortsätter:- Det finns så många myter om denna fisken. Det är en väldigt hemlig fisk som kan bli jättegammal samtidigt som de växer sig stora. De är som vargar fast i vattnet. Det finns ingen naturlig fiende när de är fullvuxna, förutom människan och sånt fascinerar alltid, säger han.I vårt närområde har den största malen fiskats upp ur Ivösjön. Den vägde 127 kilo och var 3,1 meter lång.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.