Ett sommarjobb för morgonpigga

Hässleholm – Jag trivs jättebra.
Hässleholm • Publicerad 15 juli 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Sommarjobb på Posten
Sommarjobb på Posten

– Jag trivs jättebra. Det är ändå lite svårare än jag trodde, en liten utmaning, säger Elin Wennerberg, från Vinslövsom jobbar sin första sommar på Posten.Det är mycket att hålla koll på men när hon väl kommit in i rutinerna för sorteringen och för rundan går det som smort.

– Sedan är det ju lite tidigare morgnar. Fördelen med det är att man slutar tidigt och blir ledig på eftermiddagen och kvällen. Man kommer in i det.Brevbärarna börjar klockan redan klockan sex på morgonen med att sortera in dagens post efter postnumren. – Sedan sorterar vi in efter varje adress och hushåll. Det tar sin lilla tid, säger hon.Posten sorteras då in efter den ordning som adresserna kommer på brevbärarens runda. Denna ordnade brevsamling läggs i en plastlåda i postbilen. Efter morgonfikat bär det av ut på den dagliga rundan.

– I dag är det ingen reklam och därför kommer det att gå lite fortare. Då behöver jag bara stanna vid de hushåll som ska ha post, säger Elin Wennerberg. Men innan hon går på sin brevlådarunda är det dags att leverera post till hennes cyklande kollegor i ett antal boxar utplacerade i centrum. Vi tar oss fram längst smala gator och bara det tränade ögat lägger märke till de långt ifrån iögonfallande postboxarna. Hur är det att köra högerstyrd bil? – Man vänjer sig rätt fort. Jag måste säga att jag blivit grymt bra på att backa, säger hon. Vi anländer till Tekniska skolan för deras postleverans. - Jag trodde att jag var färdig där, säger Elin Wennerberg och berättar att hon tog studenten från teknikprogrammet där för en månad sedan.Hon skulle absolut kunna jobba som brevbärare tills hon vet vad hon ska läsa vidare till, men ser det inte som sitt framtida yrke.

Innan vi kör vidare noterar hon tiden i ett protokoll och så börjar vi hennes vanliga runda i ett villaområde på Ljungdala. Under de fyra veckorna på jobbet har hon hunnit få sina favoriter bland brevlådorna.

– Den här är kass. Helst ska det vara en sådan låda där man bara lyfter på locket, säger Elin när vi kommer fram till en brevlåda med en liten lucka på framsidan. – Det är sådant man aldrig tänkt på tidigare, men blivit medveten om nu. Totalt tar hennes runda cirka fyra timmar. När hon är tillbaka på Postens terminal tar hon tu med den post hon har med sig tillbaka. Det kan vara folk som är på semester och beställt lagring av sin post. Men också feladresserad post. – Till exempel brevadresser som är fel och om någon inte längre bor på den adressen. Då ska de eftersändas. Det kan bli en del pappersarbete när man kommer tillbaka. Sedan Elin Wennerberg började i juni har hon märkt en nedgång i mängden post. Även brevskrivandet tar tydligen semester. Men det kan inte Posten göra.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.