Rökförbudet för intagen står fast

Nyheter Förvaltningsrätten avslår nämligen hans överklagande av Kriminalvårdens nej till rökning.
Publicerad 18 juli 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Förvaltningsrätten avslår nämligen hans överklagande av Kriminalvårdens nej till rökning.Anstalten har särskilda regler för rökning. De innebär att de intagna, av brandsäkerhetsskäl, inte får inneha elddon i bostadsrummen.

Det medför att det är personalen som ska tända deras cigaretter, vilket det inte alltid finns tid till.Därför har rökförbud införts under den normala arbetstiden och under den tid på natten då de är intagna är inlåsta.Den 62-årige intagne överklagade anstaltsledningens och Kriminalvårdens beslut, och pekade bland annat på att en tidigare dom slagit fast friheten att röka i bostadsrummen.Förvaltningsrätten konstaterar att en ny lag gäller sedan den 1 april i år.Enligt den får en intagens frihet bara begränsas om det är nödvändigt för att ordningen och säkerheten ska kunna upprätthållas.

Brandsäkerhetsskäl ryms väl inom den bestämmelsen, anser rätten och avslår därför överklagandet.

Lars Johansson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.