En snabbis med Timbuktu

Kultur och Nöje Timbuktu, var är du?
Publicerad 20 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Timbuktu berättar att han ska vara med i Allsång på Skansen och planerar en ny skiva med Helt Off.
Timbuktu berättar att han ska vara med i Allsång på Skansen och planerar en ny skiva med Helt Off.

Timbuktu, var är du?– I Stockholm på sommarturné.

Du ska spela med Tingsek i Hässleholm på lördag. Hur fungerar ni ihop?– Fint, vi är bra vänner och vi förenas i svänget. Han är en musikalisk allätare precis som jag.

Hur var det att sommarprata?– Jävligt, jävligt kul. Men också nervöst att lyckas berätta något värdefullt på kort tid. Jag hoppas att få göra det igen.

Är det stor skillnad från andra radioprogram?– Ja, detta handlar ju bara om mig. Och det är mer prat än musik. Som sommarpratare fick jag också nå ut till fler än vanligt.

Du ska vara med i tv-programmet ”Så mycket bättre” i höst. Hur var det att spela in det?– Kul och annorlunda. Att jobba med tv känns nytt och att få lov att ta del av helt andra musikaliska världar var en rolig utmaning.

Hur var det att tolka andras låtar?– Skitkul, det var därför jag tackade ja. Vi spelade musik varje dag och trots att tolkningarna kunde vara svåra att få till är musik bara musik och tolkningar får vara fria, så det gick bra.

Petter hamnade på ”Allsång på Skansen” efter att han var med. Ska du också bli folklig?– Jag har alltid tackat nej till det, men i år tackade jag faktiskt ja. Men det har ingenting med ”Så mycket bättre” att göra. Allsången har föryngrats och nu passar den min musik bättre än när de frågade för sju år sedan.

Finns det risk att din folklighet kan göra att du tonar ner det provokativa i dina texter?– Nej, inte alls. Och jag tycker inte att jag blivit mer folklig de senaste åren.

Du, precis som många andra rappare, har många sidoprojekt. Varför är ni så breda?– Vet inte, bra fråga. Nästan alla amerikanska rapartister har ett eget klädmärke och ett tv-program. Vi kanske är en sorts renässansmänniskor. Personligen gillar jag att prova nya saker. Och att jag pratar i radio ger mig ett nytt förhållande till musiken.

Vad är roligast?– Sommarturnén. Utan tvekan. Den är årets höjdpunkt.

Vad händer med Helt Off?– Det tisslar och tasslas mycket och jag tror att vi om några månader ska börja jobba med en ny platta.

Din nya skiva, ”Sagolandet”, hur skiljer den sig från dina andra album?– Andra låtar helt enkelt. Alla album görs från olika platser i livet. Denna skivan är mer personlig än mina tidigare.

Kommer du till Malmöfestivalen?– Nej tyvärr, jag ville det och jag tror att Malmöborna ville det. Jag vet inte varför de inte har bokat oss.

En sista fråga från en kompis: Var är det skummaste stället du har vaknat upp på?– Oj, det får bli när jag reste till staden Timbuktu i Mali. Vi kom fram i beckmörker och sov på ett hotelltak. På morgonen ställde jag mig upp och såg hela staden och Saharaöknen. Det är lätt det skummaste och vackraste stället.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.