Missförstådda monster: Lady Gagas fans

Kultur och Nöje En blek Lady Gaga som skyler sig bakom långt silvervitt hår pryder omslaget till Vanity Fairs kommande nummer.
Publicerad 20 juli 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Lady Gagas och hennes monsterfans och deras monster-hälsning.
Lady Gagas och hennes monsterfans och deras monster-hälsning.

En blek Lady Gaga som skyler sig bakom långt silvervitt hår pryder omslaget till Vanity Fairs kommande nummer. Hon gör v-tecknet, helt rättmätigt, för vid det här laget är det nog riskfritt att påstå att hon är världens just nu största popstjärna. Vänta en månad så hittar du en hel drös kids i inte riktigt lika bländande peruker som gör samma pose. Var? På fansajter som gagas-monsters.com, så klart. Där finns redan fans som lindat in sig själva i varningstejp (efter "Telephone"-videon), ett ganska proffsigt klipp som driver med den lagom porriga "Alejandro"-videon och filmklipp som visar en hord av Madridbor som dansande stormar ett torg för att locka stjärnan till sin stad. V-tecken i all ära. Kännetecknet för Gagas brokiga fans är ett annat: Höjd högerarm, krokig armbåge, klösande fingrar. Det ser ut som om de höll i en osynlig tennisboll, eller med lite god vilja, som om de visade upp sina vässade klor. Det är inte ett segertecken. Snarare motsatsen: ett stridsrop. Lady Gaga kallar fansen för sina "små monster", men det är inte för att konkurrera med äldre kostymrockares fanklubbar som fanatikerna i Kiss Army. De här monstren har mer gemensamt med den fula ankungen än skräckinjagande (nåja) bestar som Iron Maidens Eddie the Monster. Gaga erkänner gärna att hon inspireras av hårdrockare som Alice Cooper, Kiss och Maiden, men medan gubbarna romantiserar fälttåg och tortyrredskap ägnar sig Ladyn åt att sprida ett radikalt kärleksbudskap. Hon har på kort tid blivit en av världens största gayikoner och hennes mission rider på vågen av en spirande acceptans för HBTQ-personer i den västerländska populärkulturen. Bland hennes små monster är alla välkomna. Ju konstigare desto bättre och i ärlighetens namn - gay eller straight - vilken tonåring kan motstå att frestelsen att ge sitt utanförskap ett högre syfte? Bland Gagas monster är ingen tillräckligt missförstådd.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.