Kimbo – mästertjuven i jordgubbslandet

Personligt Det låter våldsamt när hundarna Kimbo och Cesar leker.
Personligt • Publicerad 21 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Annie Ribba med hundarna Kimbo och Cesar. Foto: Marie Strömberg Andersson
Annie Ribba med hundarna Kimbo och Cesar. Foto: Marie Strömberg Andersson

Det låter våldsamt när hundarna Kimbo och Cesar leker. De brottas, jagar varandra, morrar och virvlar runt. Annie rycker på axlarna och skrattar. Hon är van vid deras tuffa tag.- Cesar är äldst, det är han som bestämmer och säger till när han fått nog, säger hon.Kimbo är fortfarande valp men börjar växa till sig.

- Han var störig i början och hittade på många bus. Det gällde att passa honom hela tiden, säger Annie och Romy berättar:- Det är en mycket egensinnig ras, men det är det som är så skönt med honom. Han är inte som alla andra.Det är oftast Romy som tar med hundarna på längre promenader.- Om jag är ute och springer med Kimbo kan han bara lägga sig ner i diket. Det är inte så lätt att lyfta en hund på 24 kilo!Som liten valp tuggade Kimbo i sig både madrasser och möbler, men nu börjar han lugna ner sig. - När vi åkte på semester lämnade vi hundarna på hundpensionat och då käkade Kimbo upp deras skinnsoffa!

Att vara hundägare är både roligt och jobbigt. En hund kräver mycket tid och motion. - Vi har ett schema så vi brukar turas om att rasta hundarna. Jag tycker inte om att gå långa rundor, bara runt kvarteret. Det bästa med att ha hund, är att man aldrig behöver känna sig ensam. Det är roligt att leka med Kimbo och Cesar och det känns skönt att ha sällskap.Tre gånger om dagen får de hundfoder, varje månad genomgår de ett ordentligt bad.- Cesar går lydigt raka vägen in i duschen men Kimbo river hela badrummet, säger Romy.

Snart blir det fart på hundarna. En av grannarna har släppt ut sin hund och Cesar springer utmed häcken och tar sats för att hoppa över, men Romy hinner före. Cesar får moloken gå in i huset och lugna ner sig, och gnäller missnöjt.- Det händer att han hoppar över staketet. Vi har gott om hundar här i kvarteret.Annie säger att i början var en del av hennes kompisar rädda för hundarna, men inte nu längre.

Till folk som planerar skaffa valp, rekommenderar de att skaffa hunden på sommaren då du kan vara hemma hos valpen.- De första åren måste du lägga ner mycket tid om du ska få en hund som är lydig och snäll. Kimbo väcker en del uppmärksamhet när familjen är ute. Han ser annorlunda ut med sin långa nos och sina spetsiga öron. - De flesta tycker att han är fin. Kimbo gillar att skaka om kuddar och hundleksaker och han är duktig på att gräva gropar i trädgården.Och att knycka jordgubbar. När han kommer in med jord runt hela nosen är det inte svårt att lista ur var han varit.

Annie säger att det är viktigt att hundägaren bestämmer, inte hunden. Det finns fina hundbad både vid Guldkusten vid Finjasjön och vid Luhrsjön.- Jag älskar nybadade hundar. Då menar jag inte när det luktar blöt hund utan när de har torkat. Då lukar de så gott, säger Annie.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.