Inga kval i val av partiledare

Osby När Centerpartiet sätter kurs mot framtiden vid partistämman i Åre den 22-25 september finns tre ombud från Osby med i processen.
Osby • Publicerad 23 juli 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Anders Pettersson och Niklas Larsson (bilden) reser till Åre med mandat från Centerpartiets Skånedistrikt. Partikollegan Ida Gustafsson representerar Osbys kommunkrets. Och de är rörande ense om favoritkandidaten. Foto: Lasse Lindell
Anders Pettersson och Niklas Larsson (bilden) reser till Åre med mandat från Centerpartiets Skånedistrikt. Partikollegan Ida Gustafsson representerar Osbys kommunkrets. Och de är rörande ense om favoritkandidaten. Foto: Lasse Lindell

När Centerpartiet sätter kurs mot framtiden vid partistämman i Åre den 22-25 september finns tre ombud från Osby med i processen.Därmed utgör Osbycentern en tung instans i jakten på ny partiledare. Tre delegater från samma kommun.Hur har det blivit så?- Partidistriktet i Skåne har valt att skicka mig och Niklas Larsson till stämman, förklarar kommunalrådet Anders Pettersson.Partiets kommunkrets sänder i väg Ida Gustafsson med ytterligare en röst från Osby.

Veteranen Anders Pettersson får sällskap av två ungdomar. Niklas Larsson är yngst i kommunfullmäktige, sitter dessutom i kommunstyrelsen och i utbildningsnämnden.Ida Gustafsson är ersättare i socialnämnden och därtill nämndeman i Hässleholms tingsrätt.Olika bakgrund, högst olika erfarenheter ? men alla har de en och samma favorit till posten som ny ledare för partiet. Ett parti som hamnade runt sex procent i senaste opinionsmätningen.- Hon är en frisk fläkt. Ung men ändå erfaren, framhåller Anders Pettersson.- Hon är drivande och kan föra fram våra ideologiska profilfrågor på ett bra sätt, menar Niklas Larsson.- Hon är social, ambitiös och kunnig, säger Ida Gustafsson.Alla talar de om Annie Johansson, det politiska stjärnskottet från Värnamo.

Anders Pettersson är mån om att betona det positiva i att ha tre bra kandidater att välja mellan.- Vem som helst av dem skulle göra ett gott jobb.Men Annie Johansson med fem år i riksdagen bakom sig har det där lilla extra, det är Osbys ombud överens om. Ord som "entusiasm", "ungdom", "kvinna" och "förnyelse" radas upp.Just förnyelse, är det detta som är det allra viktigaste för partiet de kommande åren?- Sittande partiledaren Maud Olofsson var med och bildade Alliansen. Mycket av hennes arbete har gått ut på att förvalta regeringssamarbetet, säger Anders Pettersson.Och Niklas Larsson håller med.- Det är dags att driva Centerpartiets egna frågor på ett annat sätt. Det handlar främst om miljö och företagande, menar han.

Ett av Annie Johanssons uttalade mål är en framtid med ett parti som har 20 procent av väljarnas stöd.Är detta egentligen realistiskt?- Man kan hoppas. Och med hårt, målmedvetet arbete kan det gå, tror Ida Gustafsson.Tilläggas kan, att i Osby kommun har partiet 17 procents väljarstöd i dag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.