Uförsåkare med prestationsångest

Personligt Som så många andra elitidrottare började hon som barn med att smaka på alla tänkbara sporter \"från ridning till dans och fotboll\".
Personligt • Publicerad 24 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Det är alltid där glädjen har funnits och det har varit otroligt viktigt för mig att också kunna ha kul på vägen säger utförsåkaren Maria Pietilä Holmner om sin syn på skidsporten. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Det är alltid där glädjen har funnits och det har varit otroligt viktigt för mig att också kunna ha kul på vägen säger utförsåkaren Maria Pietilä Holmner om sin syn på skidsporten. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Som så många andra elitidrottare började hon som barn med att smaka på alla tänkbara sporter "från ridning till dans och fotboll". Slutligen fastnade hon för det hon kunde bli bäst på. Med en uppväxt nära skidbacken i Umeå var det där hon oftast hamnade på helger och vardagseftermiddagar. Och eftersom det gick bra hela tiden, och alltid var kul, så blev det också den självklara idrotten att satsa på.

Nu är hon mitt uppe i en alpin karriär som tycks gå åt rätt håll upp på prispallen.- Jag lever drömmen jag hade som liten tjej, och får satsa på det jag verkligen tycker allra bäst om, säger hon.

Trots att Maria Pietilä Holmner beskriver skidsporten som den stora glädjen i livet har hon kämpat med nervositet på hög nivå. Hon har tidigare talat om hur prestationsångesten inför tävlingarna har fått henne att må så dåligt att hon nästan velat lägga av. På senare år har hon anlitat Thomas Fogdö, tidigare utförsåkare och numera mental coach, för att få bukt med problemen.- Om man är för hård mot sig själv ser man aldrig det man gör som är bra, och det är väl så jag har varit, säger hon. Det är verkligen något jag har jobbat jättemycket med de senaste två åren. Där har jag vuxit ganska mycket också. Nu kan jag nästan stå och njuta på start, och det är betydligt roligare att ha det så.

Kan man lära sig något om sig själv genom tävlingsidrotten?- Ja, absolut. Man utsätter sig för många olika situationer, tänk bara på stressen vid en start. Det är framgångar och motgångar och jag tycker att man lär sig något nästan varje dag om hur man ska hantera olika saker.

Även pojkvännen är utförsåkare på elitnivå, något som innebär både för- och nackdelar. Eftersom herrarna och damerna sällan tävlar på samma ort ses de knappt under vintersäsongen. Å andra sidan finns en ömsesidig förståelse för vad den andra går igenom, och hur man kan peppa och stötta varandra.

På resorna tyngs ofta handbagaget av en rejäl packe inredningsmagasin. Utanför idrotten är det design och inredning som intresserar mest, och när hon var yngre hade hon som hobby att göra smycken. Även om hon älskar livet som det är just nu finns drömmar om en framtid som handlar om helt andra saker.- Jag vill testa mina vingar och se vad man klarar av mer i livet. Andra yrken, att få resa runt, se lite av världen! Ja, det gör jag ju mycket redan men jag skulle vilja till andra trakter, där man inte åker skidor. Leva ett familjeliv kanske - inte i resväskan!

Om du blickar tillbaka, vad är du mest nöjd med?- Att jag vågade satsa på min dröm. Det innebär ju en del prioriteringar om man vill komma så långt som jag har gjort. Jag är väl på den resan fortfarande, men att jag verkligen vågade försöka nå mitt drömmål, det är jag mest nöjd med.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.