Regeringen får kritik av regionråd

Nyheter Regionrådet uppger att företag och andra samarbetspartners vägrar lämna tydliga besked i väntan på att den nationella biogasstrategin ska presenteras.
Publicerad 25 juli 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Regionrådet Anders Åkesson (MP) tänker åka till Stockholm och sätta press på regeringen i biogasfrågan.
Regionrådet Anders Åkesson (MP) tänker åka till Stockholm och sätta press på regeringen i biogasfrågan.

Regionrådet uppger att företag och andra samarbetspartners vägrar lämna tydliga besked i väntan på att den nationella biogasstrategin ska presenteras.- Vi kommer att åka upp till Stockholm i augusti för att sätta press på näringsdepartementet och miljödepartementet, säger Anders Åkesson.Han är vice ordförande i Klimatsamverkan Skåne, som är ett samarbete mellan Region Skåne, länsstyrelsen och Kommunförbundet Skåne.

Anders Åkesson konstaterar att Skåne ligger längst fram i landet på biogasområdet, men att avsaknaden av besked från regeringen ställer till stora problem.- Den nationella biogasstrategin har blivit uppskjuten flera gånger. Häromdagen satt jag och lyssnade på P1 och då förklarade en företrädare för departementet att strategin förmodligen inte kommer att innehålla något konkret nationellt mål, säger Anders Åkesson.- Hur ska vi klara av omställningen från dagens fossila bränslen om regeringen kommer med sådana besked?

Region Skåne har som målsättning att alla regionens fordon ska drivas med fossilfria bränslen 2018. I flera städer körs bussarna redan på biogas, medan naturgasen förekommer i stor utsträckning på andra håll.

Enligt Anders Åkesson beror regeringens kalla fötter troligen på en kritisk rapport från Energimarknadsinspektionen, som kommit fram till att biogas är alltför olönsamt jämfört med bensin och diesel.

-Men då har man tagit sin utgångspunkt i de nuvarande drivmedelspriserna och inte tänkt på att priserna kommer att stiga de kommande åren.- Dessutom har man inte tagit någon som helst hänsyn till biogasens betydelse för landsbygdsutveckling och för skapandet av ett hållbart samhälle.Regionrådet anser att det är hög tid för miljöminister Andreas Carlgren (C) och den övriga regeringen att leverera förutsättningar för att Skåne ska kunna bli ett pilotlän på riktigt.

Sedan tidigare har regeringen bestämt att Sveriges klimatutsläpp år 2020 ska vara de lägsta i ett industriland och att hälften av energin ska vara förnybar, men biogasens roll i denna utveckling har aldrig preciserats.

Anders IsbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.