Annons

Stora danskar visade upp sig

Hässleholm Världens högsta hundras är lugnare än vad den är stor.
Hässleholm • Publicerad 26 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Per Larsson

Världens högsta hundras är lugnare än vad den är stor. Grand Danoisen, hundrasen som animerades till Scooby Doo, är en typisk familjehund som fungerar bra med barn. Vid dagens utställning deltar totalt 49 hundar varav 11 stycken är valpar. Bäste valp utnämns lilla Alma till, sju och en halv månader gammal och väldigt lekfull gentemot matte Maritza Sundlöv.- Hon är inte rädd för någonting. Jo, lite för domaren, men det är hennes första utställning någonsin, säger Maritza och klappar stolt sin valp. Hon har tre stycken till hemma.

Domare Horst Kliebenstein har dagen till ära flugits hit från Tyskland. Per Larsson som är arrangör är nöjd att så många kommit, trots att det i dag bara är en endagsutställning.- Vanligtvis är det två dagar. Men det är lite svårt att bo över på hotell med hund ibland, berättar han.Grand Danois finns i fem färger: svart, blå, gul, tigrerad och harlekin. Enligt Larsson är det den gula hunden som brukar vinna utställningarna.- I åtta fall av tio är det så. Det är helt enkelt den vanligaste färgen och många tycker att den är vackrast. Så det är roligt när det är med lite andra färger också.Han har själv med sig sin sex och ett halvt år gamla harlekin Akis.- Vi döper alla våra hundar efter grekiska gudar och gudinnor.

Dorthe och Henk Vilhelmsson från Aalborg i Danmark finns på plats med sin gula tre år gamlaAlder Glade's Wayne Rooney, 75 kilo tung, döpt efter fotbollsspelaren.- Det märkliga med Grand Danois är att de inte är särskilt lättlärda. Det bara är så. Är det något de inte vill göra, så gör de inte det. Men de är fantastiskt bra med barn. Dock blir de sällan äldre än tio år. Vi har en annan hane hemma som är åtta år nu, säger Henk Vilhelmsson.- Jag skulle faktiskt vilja säga att vi har höjt medelåldern på Grand Danois i Sverige till åtta år. De är ingen stor ras, men de är en stor ras, skrattar arrangören Per Larsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons