4,7 miljoner till den skånska naturvården

Nyheter Kommunerna har förbundit sig att satsa lika mycket själva vilket innebär sammanlagt närmare tio miljoner till skånsk naturvård.
Publicerad 27 juli 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Kommunerna har förbundit sig att satsa lika mycket själva vilket innebär sammanlagt närmare tio miljoner till skånsk naturvård.Lona står för Lokala naturvårdsprojekt och riksdagen har beslutat avsätta 50 miljoner kronor per år med start 2010.

Bidragen kan gå till kommuner, föreningar och enskilda, men ansökan kan bara lämnas av den berörda kommunen som även blir formellt projektansvarig.Mest pengar i Skåne, totalt 992 000 kronor, går till Tomelilla kommun för fyra projekt som gäller de båda nya naturreservaten Skogsbacken och Krono-skogen.Nästan lika mycket, sammanlagt 905 000, får Trelleborgs kommun för fem projekt som alla har anknytning till vatten.

De handlar om Albäcken, Albäcksområdet, Äspöåns våtmark, Ståstorpsån, och ett pumphus i Klagstorp.715 000 kronor går till fyra projekt i Hässleholms kommun: Hängbro på Vieåleden, förstudie av ny led söder om Finjasjön, uppgradering av slåtter-ängen vid Hovdala och en utsiktsplats vid Mjölkalånga.Också Kristianstad har gått gehör för fyra projekt, och sammanlagt 664 000 kronor. Projekten är Naturvårdsprogram för Kristianstad, Rikare rikkärr, Underlag för reservatsbildning i Horna sandar och Sånnarna samt Åtgärder i vattenrikets sandmarker, etapp två.Malmö får 351 000 kronor till två projekt, Samverkan kring pollinatörer och ekosystemtjänster samt Ut i Malmö. Det sistnämnda handlar bland annat om digitala kartor och om guidningar på tio platser av totalt cirka 500 personer.Även Lund får stöd till två projekt och sammanlagt 254 000 kronor. Projekten gäller biologisk mångfald i Stadsparken respektive digital naturguide.Helsingborg får också stöd till två projekt, Restaurering av naturbetesmark i Gluggstorp och Grodvatten och naturvårdsbete på Örby ängar. Totalsumman är 330 000 kronor.Tre kommuner har fått bidrag till vardera ett projekt: Sjöbo 350 000 kronor till ett grönstruktur- och naturvårdsprogram, Landskrona 47 500 kronor till biotopförbättrande åtgärder i Sundvik, och Simrishamn 95 500 kronor till naturvårdsåtgärder i Natura 2000-området vid Vårhallen.

Lona hade en föregångare, Nip, under perioden 2004-2006. Då fanns sammanlagt 300 miljoner kronor i potten, varav 32,5 miljoner gick till Skåne och totalt 120 projekt.Utvärderingarna visade att satsningen var framgångsrik och därmed inrättades Lona-bidraget.Förra året tilldelades Skåne 5,6 miljoner som fördelades på 37 projekt.

Lars Johansson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.