Naturen är semester ifrån politiken

Personligt När jag träffar Tommy Nilsson hemma i Tyringe har han semester från politiken.
Personligt • Publicerad 27 juli 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Tommy Nilsson har haft uppdrag för Hässleholms kommun i 33 år. Foto: Lisa Zetterberg
Tommy Nilsson har haft uppdrag för Hässleholms kommun i 33 år. Foto: Lisa Zetterberg

När jag träffar Tommy Nilsson hemma i Tyringe har han semester från politiken. För ett kommunalråd stannar det ändå inte av helt. Folk hör fortfarande av sig och Tommy håller koll på mejlen via telefonen. Att hela tiden behöva vara uppkopplad är inget problem för Tommy. - Det är en livsstil att vara ledare inom politiken, säger han. Jag har ju också haft fördelen att vara gift med en annan förtroendevald, så vi kan lufta våra problem tillsammans. Det är ju inte alltid som man har rätt.Tommy har varit både anställd av och förtroendevald för Socialdemokraterna. Vid årsskiftet har han haft uppdrag för Hässleholms kommun i imponerande 33 år. Under dessa har han fått känna på både att sitta som majoritet och i opposition.- Det blir några år till för mig och sedan blir det nog till att trappa ner ? fast långsamt, ler han.Planer finns på att avgå under nuvarande mandatperiod och Tommy säger att han ska ge sin efterträdare i alla fall ett år att sätta sig in i sitt nya uppdrag.

Tommy betonar flera gånger under samtalet att det är viktigt att ha andra intressen vid sidan av politiken. För honom själv är det resorna, fotograferingen och naturen som bidrar med den nödvändiga avkopplingen. Tommy berättar att han är ute och går i skogen så ofta han hinner. Ibland gör han utflykter till tranorna i Kristianstad vattenrike eller till havsörnarna i Tosteberga hamn. Annars är det de små detaljerna i naturen som fångar hans intresse.- Jag och en av sönerna gick mycket tillsammans ute i naturen, minns han. Vi gick ofta tysta och rätt vad det var dök någon av oss ner och fotograferade något på marken.

Med tanke på hans naturintresse är det inte konstigt att en del av resplanerna är just vandring i Jämtlandsfjällen och ett besök på den irländska landsbygden. En annan drömresa är att komma tillbaka till Sydafrika, en plats med mycket speciell betydelse för Tommy. Med början 2003 och några år framåt gjorde han i samarbete med ABF flera resor till landet. Målet var att lära ut politiskt ledarskap till lokala ANC-ledare. Det var resor som bjöd på många möten.- Under tiden vi var där blev vi ofta hembjudna till folk, berättar han. Ofta var det personer som bodde i enkla lerhyddor men som hade en stor tro på framtiden. Den kraft jag mötte där var enorm.Att tiden i Sydafrika gjort stort intryck på Tommy råder ingen tvekan om. - Vi svenskar tycker ofta att vi är så duktiga, men i en del av de där byarna har man löst källsorteringen bättre än vad vi har här i Hässleholm.

Det egna politiska engagemanget grundlades under barndomen när Tommy följde med sin far och bland annat hjälpte till att köra ut kallelser till Vinslövs arbetarkommun. - Om det pratas politik hemma så får barnen med sig värderingar, men det betyder inte att de per automatik blir engagerade själva.Så var det också för Tommy. Trots att han växte upp under det sextiotalets vänstervåg så dröjde det fram till valförlusten för Socialdemokraterna 1976 innan han tog steget in i politiken.- Jag tänkte att det var dags att börja en förändring, säger han. Det tjänar inget till att sätta sig ner och gråta. Är du engagerad så ger du inte upp av en förlust.Strax därefter fick Tommy sitt första uppdrag i Hässleholms kommun och som ersättare i byggnadsnämnden.

Att vara kommunalråd är ofta väldigt arbetsamt. Tommy berättar att folk kan höra av sig till honom nästan när som helst eller börja prata med honom på gatan. Med alla kontakter, möten och sammanträden kan han ofta räkna med att arbeta mellan 60 och 70 timmar i veckan. Då återstår det fortfarande läsning att ta med hem på kvällarna. Att sitta i opposition kan dessutom innebära att inte många förlag går igenom. Tommy är ändå helt på det klara med att han gjort rätt val.- Jag har aldrig ångrat att jag lämnade jobbet som konstruktör och gav mig in i politiken, säger han med eftertryck. Den kontakten jag har fått med människor genom att finnas där och lyssna på deras problem är värd så mycket.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.