Klagar på läkarens språk

Hässleholm Patienten klagar på den akuta kroppsundersökningen läkaren genomförde samt på läkarens språkförståelse.
Hässleholm • Publicerad 28 juli 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Patienten klagar på den akuta kroppsundersökningen läkaren genomförde samt på läkarens språkförståelse. Patienten som led av akuta ryggbesvär efter en akupunkturbehandling klagar även på att denne blev inlagd på strokeavdelningen och att en förnyad undersökning gjordes först dagen efter.

Socialstyrelsen har begärt ett yttrande från sjukhusets verksamhetschef, Katharina Ornstein. I yttrandet från ovannämnda chef framgår det att strokeavdelningen bedömdes vid vårdtillfället vara den avdelning som bäst lämpade sig för patientens rehabilitering. Vad gäller den berörda läkarens språkförståelsen skriver Katharina Ornstein att: "läkaren har genomgått den fortbildning som, alla läkare med utbildning från annat land än Sverige och med annat modersmål än svenska, erbjuds där individuellt anpassad språkutbildning ingår". Det aktuella vårdtillfället ägde rum redan i november 2009, men det är alltså först nu som anmälan behandlats av Socialstyreslen.- Det kan bero på att man gjort om anmälningssystemet. Men jag vet inte heller exakt när patienten gjorde sin anmälan, säger Katharina Ornstein.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.