Mingel och scoutliv bortom lägerområdet

Skåne/Kristianstad - När så många besökare är på plats vill vi ta tillfället och visa upp vår vattenrika natur i Kristianstad Vattenrike, säger ekologen och naturvägledaren Andreas Nilsson från Naturum.
Publicerad 30 juli 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Aleksej Petersen använder håven för att fånga upp en snigel.
Aleksej Petersen använder håven för att fånga upp en snigel.

- När så många besökare är på plats vill vi ta tillfället och visa upp vår vattenrika natur i Kristianstad Vattenrike, säger ekologen och naturvägledaren Andreas Nilsson från Naturum.

Under helgen slår Vattenriket läger med ideella föreningar och lokala företag på Ekenabben mitt emellan Kristianstad och lägerområdet på Rinkabyfältet.

Här kan alla ta del i scoutaktiviteter och upptäcka den närliggande naturen vid Hammarsjön och den barnvagns- och rullstolstillgängliga sumpskogen, där man kan ta sig runt på en spång.

Med spindelsafari, visning av fågelmärkning och lokalproducerade hamburgare finns det något att göra för alla ute i den friska luften. Geocaching, kajak och kanot kan också testas på och varje dag går Stora Safaribåten och speciella tåg till platsen.

Bland fredagens yngre besökare lockade småkrypen och vattendjuren mest. Även en spindelsafari gav barnen möjlighet att få höra på spindelexperten Lars Jonsson berätta om de åttabenta krypen. Med lupp och håv i högsta hugg fick de också undersöka de djur som finns överallt omkring oss. - Det handlar om att upptäcka och undersöka, förklarar Andreas Nilsson.Naturpedagogen Sam Peterson från Naturum hjälper barnen att hitta de små vattendjuren med en sked i en bunke fylld med sjövatten. - Man kan lära sig mycket om hur de tar sig fram och vad de äter, säger Sam Peterson.- Vissa fiser sig fram, berättar han.

- En snigel, utropar systrarna Lee-Ann och Merle förtjust när treårige brorsan Aleksej Petersen visar upp sin fångs i håven. Hela familjen är här på semester från Danmark och har hört på turistbyrån om dagens aktiviteter. I en vecka har de varit runt om i Skåne. De tycker om att vara ute i naturen berättar pappa Rene Petersen som inte hört talas om det stora scoutlägret World Scout Jamboree tidigare.

Familjen Kickulies har också hittat hit med tåget. Mamma Jana Kickulies hade gärna tagit en sväng på det stora lägret också, men kommer inte hinna berättar hon. det här blir en lagom scoutupplevelse. Och när dottern Ronja balanserar vid vattenbrynet för att kika på de små djuren i luppen konstaterar hon:- Vi borde ha tagit med stövlar.

Lägret på Ekenabben är öppet för alla nyfikna mellan klockan 13 och 18 under helgen. På lördagskvällen klockan 20 blir det dessutom berättelser om hur Ekenabben en gång såg ut när det låg en dansbana på området. - Platsen har ett intressant kulturarv, säger Andreas Nilsson.

Klockan 21 kan man köpa biljetter till en solnedgångstur på den Stora Safaribåten. - Den tar oss ut på sjön och så får vi förhoppningsvis se en vacker solnedgång. - Då blir det också berättelser om Kvinneholme, ön som ligger här ute i sjön, berättar Andreas Nilsson som hoppas att många scouter och andra intresserade ska komma och upptäcka det vackra sjöområdet i helgen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.