Kristianstadskornet exporteras till ölländerna

Skåne/Kristianstad – Drygt femton procent av mottagen spannmål är maltkorn, vilket betyder att vi dels exporterar till de stora ölländerna, cirka två tredjedelar, och dels levererar till Vikingmälteriet i Halmstad, sammanlagt 15 000 ton per år.
Publicerad 1 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Det går uppåt för spannmålsbönderna. Foto: Johanna Ravhed
Det går uppåt för spannmålsbönderna. Foto: Johanna Ravhed

– Drygt femton procent av mottagen spannmål är maltkorn, vilket betyder att vi dels exporterar till de stora ölländerna, cirka två tredjedelar, och dels levererar till Vikingmälteriet i Halmstad, sammanlagt 15 000 ton per år. Allt per båt från Åhus hamn, där vi har en av våra tre anläggningar - de andra två i Rödaled och Karpalund.

Den 29 juli är det Olof som har namnsdag, vilket enligt Bondepraktikan betyder att det ska vara skördetid ("om Erik bär ax så ger Olof kaka"). Hur ser det ut?– Jo vi har redan fått in en del råg, som odlas i förhållandevis stor omfattning inom vårt område att användas till knäckebrödstillverkning, fortsätter Christer Nilsson. Både den och övriga grödor ser hyggliga ut - om vi får torrt skördeväder - nu har det regnat tillräckligt ... I Tyskland och Danmark däremot är man orolig för att det varit för vått, vilket kan få konsekvenser vid skörden.– Väldigt mycket av grödorna här hemmavid står färdiga för skörd, så nu väntar vi på torrt och soligt väder de närmaste dagarna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.