Konstnär åtalas för skattebrott

Kultur och Nöje Konstnären ska mellan 1998 och 2002 ha sålt verk för 16 miljoner kronor utan att deklarera för intäkterna.
Publicerad 2 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Odd Nerdrum. Foto: Björn Sigurdsön/Scanpix
Odd Nerdrum. Foto: Björn Sigurdsön/Scanpix

Konstnären ska mellan 1998 och 2002 ha sålt verk för 16 miljoner kronor utan att deklarera för intäkterna. Han är åtalad för att ha lämnat oriktiga eller ofullständiga uppgifter, när han borde förstått att detta kunde leda till skatte- eller avgiftsmässiga fördelar. Händelsen anses som grov eftersom det handlar om stora belopp.

Det var när Odd Nerdrum flyttade till Island 2003 som den norska skattemyndigheten började granska hans deklarationer. Under de aktuella åren 1998 till 2002 har han målat över 50 oljemålningar, varav flera sålts för miljonbelopp. Konstnären riskerar sju månaders fängelse och en tilläggsskatt på över nio miljoner kronor.Bland Odd Nerdrums mest kända verk räknas "Mordet på Andreas Baader" och "Självporträtt i gyllene skrud".

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.