Skånemejerier vill ta ut mer grundvatten

Skåne/Kristianstad Mark- och miljödomstolen i Växjö har registrerat en ansökan där avsändaren heter Skånemejerier.
Publicerad 3 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Mark- och miljödomstolen i Växjö har registrerat en ansökan där avsändaren heter Skånemejerier.

Syftet med ansökan är att mejeriföretaget vill kunna ta ut dubbelt så mycket grundvatten per dygn jämfört med i dagsläget.Ansökan skvallrar om att det handlar om en önskad mängd motsvarande 900 kubikmeter vatten per dygn.

Om Skånemejerier skulle få igenom sin ansökan slipper man också köpa vatten från kommunen, vilket man delvis tvingas till i dag. Skånemejerier skriver vidare att man har för avsikt att öka sin produktion i Kristianstad framöver. FFör att den här expanderingen överhuvudtaget ska kunna vara möjlig krävs det alltså att man får ta ut den mängd grundvatten som man anger i sin ansökan till mark- och miljödomstolen.

Enligt mejeriföretagets egna beräkningar kommer vattenbehovet vid produktionen i Kristianstad att öka från nuvarande 1250 kubikmeter till omkring 1800 kubikmeter per dygn. Företagets juridiska ombud, Mathias Lindquist, skriver i sin klients ansökan att det finns tillräckliga skäl för att Skånemejerier ska kunna få det tillstånd som behövs för att man ska kunna ta ut den fulla mängd grundvatten som krävs för att kunna driva sin verksamhet på det sätt man önskar.

För att kunna ta hand om den ökade grundvattenmängden vill Skånemejerier även ha tillstånd att bygga ett antal ersättningsbrunnar i anslutning till en av sina byggnader.Av ansökan framgår det också att Skånemejerier har en önskan om att det sökta tillståndet ska gälla fram till den 23 september år 2022.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.