Elev attackerades med pennor i ryggen

Skåne/Kristianstad Det var den 16 mars i år som Skolinspektionen fick en anmälan som var inskickad av en elev och dennes mor.
Publicerad 4 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var den 16 mars i år som Skolinspektionen fick en anmälan som var inskickad av en elev och dennes mor. Vid den tidpunkt som anmälan gäller gick eleven i årskurs två på Söderportgymnasiet. Innehållet i anmälan handlar om att den berörda eleven inte kände sig trygg och säker i sin skolsituation.

Han tycker inte heller att personalen på skolan har hjälpt honom på ett tillräckligt bra sätt. På grund av den dåliga situationen vill pojken knappt gå till skolan längre. Detta har fått till följd att han har fått varningar om att bli " Icke godkänd" i ett flertal skolämnen. Skolan har, enligt anmälan, även föreslagit att pojken ska byta skolform och i stället gå i gymnasiesärskolan.

Problemen började för övrigt på allvar under höstterminen 2009. Vid den tidpunkten började ett antal nya elever i klassen. I samband med detta ska pojken, enligt anmälan, exempelvis ha blivit attackerad med pennor i ryggen under lektionstid. I det här läget var skolans förslag att den drabbade eleven skulle byta klass.

Elevens mor var i det här skedet i kontakt med skolans rektor för att få till åtgärder mot de elever som utsatte hennes son för attackerna.Problemen fortsatte emellertid även längre fram under skolgången. Under höstterminen 2010 blev eleven till exempel bestulen av andra elever. Efter den händelsen uteblev pojken från skolan. Han blev även sjukskriven under en period. I samband med detta upplevde pojken och hans mor att skolan satte en allt hårdare press på honom.

Man tyckte inte heller att skolan tog tag i kränkningarna på ett önskvärt sätt. Däremot meddelades det att pojkens studiebidrag kunde dras in om han inte återkom till studierna.Kristianstad kommun säger att skolan har vidtagit åtgärder för att pojken skulle må bättre i skolan. Man säger vidare att pojken inte var villig att ta emot det stöd som erbjöds. Enligt kommunen uteblev han även från avtalade möten med skolan. När det gäller det eventuellt indragna studiemedlet menar skolan att man bara har informerat om vad som gäller vid alltför hög frånvaro.

I sitt beslut skriver Skolinspektionen att man inte kan se att skolan har arbetat med ett åtgärdsprogram på det sätt som författningarna kräver. Någon dokumenterad uppföljning och utvärdering av stödåtgärderna har inte redovisats. Kontentan av allt detta blir att Skolinspektionen anser att Söderportgymnasiet inte har följt bestämmelsernas krav angående särskilt stöd. Senast den 3 oktober ska Söderportgymnasiet ha redovisat vilka åtgärdsprogram man har vidtagit.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.