Bara i Broby undveks en sprängning

Hässleholm Och kanske var det mest slumpen som gjorde att det blev så.
Hässleholm • Publicerad 5 augusti 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Och kanske var det mest slumpen som gjorde att det blev så. Vid Brobyrånet, som skedde den 13 september förra året, var valvet öppet eftersom personalen just höll på att avsluta dagens göromål. En av banktjänstemännen hann slå 112 och lägga luren åt sidan i hopp om att larmoperatören skulle förstå vad som pågick, innan rånarna hann ta sig in. Gubbligan slog sig in med en slägga genom bankens fönster.

Vid de andra rånen gick det än mer våldsamt till väga. Vid rånet mot Forex på Väla sprängde sig rånarna in genom glasrutan till lokalen. Vid Swedbankrånen i Tingsryd och Olofström sprängdes ett värdeskåp och vid kuppen mot Nordea i Olofström lät ligamedlemmarna ett säkerhetsskåp flyga i luften.

När de nya rånen planerades ska männen ha kommit så långt i sin planering, enligt polisutredningen, att de sköt sönder ett fönster till en banklokal i Danmark för att konstatera om det var möjligt att slå sig in i banken med hjälp av slägga.Det verkar också som att ligan gjorde vad som krävdes för att komma undan, vilket märktes inte minst efter sprängningen på Gekås i Ullared i december 2004.

När en polispatrull försökte stoppa deras bil sköt de med automatvapen genom bakrutan på flyktbilen vilket gjorde att poliserna tvingades avbryta förföljandet.Samma sak skedde i Smålandsstenar i augusti förra året när männen åter flydde från en polispatrull.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.