Kylskåp ändrar historien på Hovdala

Hässleholm Lagom till firandet av Hovdalas 500-årsjubileum skrivs slottets historia om, tack vare ett gammalt kylskåp.
Hässleholm • Publicerad 5 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Det här 76-åriga kylskåpet har troligen använts på Hovdala slott fram till 1976. Foto: Abigail Sykes
Det här 76-åriga kylskåpet har troligen använts på Hovdala slott fram till 1976. Foto: Abigail Sykes

Lagom till firandet av Hovdalas 500-årsjubileum skrivs slottets historia om, tack vare ett gammalt kylskåp. Tidigare har man nämligen trott att von Platens kusiner på Hovdala inte varit så intresserade av hans uppfinning.

- Man var osäker på om familjen Ehrenborg skaffade kylskåp och tänkte att von Platen kanske haft svårt att bli profet i sin egen familj. Det är roligt när vi får förändringar i historieskrivningen, säger slottsansvarige Jens Olsson.1976 ska kylen ha bytts ut på Hovdala slott. I stället för att slänga det, tog Hässleholms museum och senare hembygdsföreningen hand om skåpet. Historien skulle ha varit glömd, om inte en besökare på slottet, Harald Johansson, tagit upp den på nytt för några veckor sedan. Han var säljare för Electrolux en gång i tiden och var med när kylen skulle monteras ned. Efterforskningarna började och det visade sig att ett kylskåp av just den typen stod i Sörby prästgård i hembygdsparken. - Jag är nästan säker på att kylskåpet är från Hovdala, säger Olavi Olsson från hembygdsföreningen, och även guide på slottet.

Föreningen skickade en bild på en registreringsskylt i skåpet till tillverkaren, som svarade inom några dagar att kylen förmodligen är från 1935. Två liknande modeller kostade då 485 respektive 440 kronor.Kylen är omsluten av en träkabinett med luftgaller vilket kan tyda på att den stått inbyggd. Den är, efter runt 30 års användande, i utmärkt skick. Sladden är hel och man hör att det finns vätska kvar som skvalpar runt i systemet.- Det kan vara frestande att provstarta den, säger Olavi Olsson men tillägger att han tänker överlåta det till experterna.

Däremot hoppas han att kylen ska kunna visas på slottet, även om det har varit för kort om tid för att ordna något inför firandet av Hovdalas 500-årsjubileum, som börjar i dag.- Det vore spännande att kunna få med detta ute på Hovdala. Det är en väldigt spännande historia att kunna berätta. Von Platen var ofta där och besökte kusinerna. Han måste ha passerat köket och tittat på sin uppfinning. Det här är en bit lokalhistoria med koppling till svensk teknikutveckling.

Kylskåpet tillhör hembygdsmuseet så styrelsen måste besluta om det ska flyttas och i så fall lånas ut eller skänkas till Hovdala. På slottet måste man ta ställning till om man vill ha det och i så fall var.- Vi har inte beslutat oss vare sig på slottet eller i föreningen men det är självklart jätteintressant. Vi får undersöka historien lite närmare och vi arbetar på det, säger Jens Olsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.