Lyckad urpremiär på Höörs opera

Kultur och Nöje OFELIAS SKUGGTEATER Opera av Dag Raael Braathen med text av Lars Vik efter en berättelse av Michael Ende Översättning: Tord NihlénRegi: Tord NihlénMusikalisk ledning: Viggo EdénLjus: Björn GreulingKostym: Ann WaltonMedverkande: Karin Svensson, Bengt Krantz, Amelie Flink, Richard Wieland, Johan Ulfsparre, Isa Pollfeldt, David Afzelius med flera.
Publicerad 5 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Alf Ljungkvist
Foto: Alf Ljungkvist

OFELIAS SKUGGTEATER Opera av Dag Raael Braathen med text av Lars Vik efter en berättelse av Michael Ende Översättning: Tord NihlénRegi: Tord NihlénMusikalisk ledning: Viggo EdénLjus: Björn GreulingKostym: Ann WaltonMedverkande: Karin Svensson, Bengt Krantz, Amelie Flink, Richard Wieland, Johan Ulfsparre, Isa Pollfeldt, David Afzelius med flera. Kör och orkester.Urpremiär på Höörs Sommaropera, Kulturhuset Anders, Höör den 4 augusti

Av den lilla barnboken Ofelias skuggteater av tysken Michael Ende skapade Dag Braathen 2005 en opera med samma namn. Den låg ouppförd ända till dess att eldsjälarna Viggo Edén och Tord Nihlén i Höörs Sommaropera fick fatt i den. Så blev det urpremiär i Kulturhuset Anders i Höör i torsdags. Ofelias skuggteater är som bok antagligen känd av generationer av barn, den kom ut för ungefär 25 år sedan. Ofelia är sufflös på en liten teater, hon blir arbetslös när teatern läggs ner och hon börjar ta hand om hemlösa skuggor. Tillsammans bildar de ett resande teatersällskap som gör stor succé ända tills den största skuggan Döden tar hand om Ofelia. Men i slutet återförenas alla i himlen. Det är en vänlig historia med både gråt och skratt."Eklektisk" är ett vänligt ord att beskriva Dag Braathens musik. "Salig röra" är kanske mer träffande. Där finns atonalitet, barock, rena slagdängor, jazz, gregorianska passager, folkmusik, citat från andra verk och mycket mer. Det säger en hel del om Viggo Edéns skicklighet att han får ut så mycket lyssnansvärd musik ur detta mischmasch. Och den lilla orkestern med träblås, piano och slagverk är välljudande och precis; kanske en aning för dominant på sina ställen, det blir svårt att uppfatta sången. Ensemblen består av elever från Höörs musikskola, sångare under utbildning samt ett superproffs: Bengt Krantz, solist vid Malmö Opera och med otaliga operaproduktioner i bagaget. Som ljusmästaren/berättaren ger han en ordentlig stabilitet och trovärdighet till föreställningen. De övrigas prestationer var överlag bra. Där fanns också ett stjärnlöfte: Amelie Flink som Skojarskuggan, en glittrande sopran med bra kraft och dessutom livligt och avspänt agerande. Höörs Sommaropera har med åren blivit en institution. Det är bara att hoppas att dessa sanna entusiaster har kraft och ork att fortsätta framöver.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.