Fullsatt i säkerhetssalen

Hässleholm Trion — 70, 64 och 52 år gamla — står bland annat åtalade för fem grova rån och fyra fall av förberedelse till grovt rån under åren 2007—2010.
Hässleholm • Publicerad 8 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
kallas "Nisse Pistol" är en av de tre åtalade i den så kallade "gubbligan". Foto: Claes Hall
kallas "Nisse Pistol" är en av de tre åtalade i den så kallade "gubbligan". Foto: Claes Hall

Trion — 70, 64 och 52 år gamla — står bland annat åtalade för fem grova rån och fyra fall av förberedelse till grovt rån under åren 2007—2010. Enligt åtalet har männen visat "synnerlig råhet och hänsynslöshet", då de sprängt och skjutit skarpt i samband med rånen. Under första rättegångsdagen gick chefsåklagare Pär Andersson igenom bevisningen angående förberedelsebrotten, inklusive ett antal bandinspelningar som polisen gjort med hjälp av hemlig avlyssning. På banden hörs de åtalade samtala, bland annat uttrycker 64-åringen sitt djupa hat mot poliser. - Jag skulle kunna gå in på polisstationen och skjuta ihjäl trettio stycken, säger 64-åringen. Han pratar om falska bevis och hur glad han blir då en polis dör. - Usch vad jag hatar dem. Det skjuts alldeles för lite snutar i Sverige. Det borde skjutas tio i månaden. 64-åringens försvarare Lena Ebervall ifrågasätter starkt bandens bevisvärde. Enligt henne bevisar samtalen ingenting, det är bara "grabbsnack". - Åklagaren drar stora växlar på att de pratar om saker som han anser passar in i hans bild av vad som hänt. Men min huvudman anser att det visar något helt annat, säger Lena Ebervall. Hon är också upprörd över att åklagaren spelade upp ett klipp där hennes klient pratar om att ha sex med en flicka som eventuellt inte var 15 år. - Det har ingenting med brottsanklagelserna att göra, utan är bara ren smutskastning av min klient för att folk ska tycka att han är en otrevlig person. Åklagare Andersson tar kritiken med ro: - Vi får väl se när vi kommer till slutet. Det finns en hel del andra saker som knyter ihop säcken som de inte kan se ännu, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.