Bra bredd nyckel till framgång

Skåne/Kristianstad Naturum Vattenriket invigdes i november 2010.
Publicerad 10 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Naturum har lyckats locka besökare i alla åldrar. Något man är nöjda med. Foto: Markus Danielsson
Naturum har lyckats locka besökare i alla åldrar. Något man är nöjda med. Foto: Markus Danielsson

Naturum Vattenriket invigdes i november 2010. Sedan den dagen har antalet besökare till anläggningen varit långt bättre än vad de ansvariga kanske hade vågat hoppas på. Förhoppningen för hela året låg från början låg på 40 000 besökare. Den noteringen är redan sprängd trots att det återstår nästan fem månader av 2011.

Hittills har över 100 000 personer besökt naturum.– Vi är glatt överraskade över att det har kommit hit så pass många besökare redan nu, säger Sam Peterson som arbetar som naturpedagog på naturum Vattenriket när Norra Skåne gör ett besök på den populära attraktionen.

Sam Peterson får frågan om varför det har gått så bra för den knappt årsgamla attraktionen. Han väljer efter en stund att nämna flera olika faktorer. – Till att börja med har vi ett jättebra läge. Vi ligger nästan mitt i stan, säger han inledningsvis.

Punkt två på naturpedagogens lista handlar om att satsningen på den här typen av verksamhet ligger helt rätt i tiden. – Det känns som att vi verkligen har fått fram de fantastiska värden som finns här i området. Besökarna är intresserade av att uppleva saker på egen hand och det kan man göra här, fortsätter Sam Peterson samtidigt som en guidad tur startar strax bredvid den plats där vårt samtal äger rum.

Sam Peterson fortsätter sin lista över orsaker till framgång med att nämna att hela naturum Vattenriket är lättillgängligt för alla. – Alla åldrar hör också hemma här, gammal som ung, säger han. En annan detalj handlar om hur de olika aktiviteterna är utformade. Arrangörerna bakom naturum Vattenriket har satsat mycket kraft på att komma bort från den typ av utställning som består av en massa informationstexter. – Här finns inte så mycket text att drunkna i. Det är lätt att ta till av det som erbjuds, menar Sam Peterson.

På frågan om anläggningens framtid säger Sam Peterson att han och de övriga medarbetarna siktar på att möta framtiden på bästa möjliga sätt. – Det gäller bland annat lyssna på vad folk vill ha. Det är också viktigt att behålla bredden i verksamheten. Vi ska även dra i gång fler guidade turer i omgivningen här utanför.

Något som också är värt notera är att det stora antalet besökare har medfört att personalstyrkan har fått utökas en aning för att klara det tryck som uppstår när alla besökarna kommer. – Vi känner att det finns ett stort behov av den här verksamheten i kommunen. Vi ser oss som ett bra komplement till exempelvis Barbacka och Regionmuseet, säger Sam Peterson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.