Irriterande men harmlös gäst i köket

Nyheter - Det är fruktflugor.
Publicerad 10 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
En närbild  på en fruktfluga. Foto: Kevin Cook
En närbild på en fruktfluga. Foto: Kevin Cook

- Det är fruktflugor. De är helt harmlösa. De varken bits, sticks eller gör någon som helst skada. Men visst kan de vara irriterande när de uppträder i större mängder inomhus, säger Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Även i jultider när vi köper hem mycket frukt och dukar upp på fat dyker de små flugorna upp. - Då handlar det om flugor som följt med frukten hem. Den här tiden på året är det våra inhemska arter som är i farten och flyger in genom dörrar och fönster. Det finns ett 30-tal arter av fruktflugor i landet, berättar Lars-Åke Janzon. Flugorna av släktet Drosophila vill gärna lägga sina ägg i skadad frukt och fallfruktens fruktkött är en perfekt barnkammare. Även inomhus hittar flugorna miljöer där de trivs — inte minst i köket där vi förvarar vår frukt och där även odiskat porslin ofta står framme. - Undvik att ha fallfrukt eller skadad frukt framme så att flugorna kommer åt dem. När flugorna lägger sina ägg inomhus så tar det bara en till två veckor innan vi har en ny generation flugor — och då kan det bli rejält många, säger Lars-Åke Janzon.    

Henrik Knobe
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.